ministarka_samardzic_markovicSamardžić-Marković dobila pohvale i podršku u Briselu

 

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković razgovarala je u Briselu sa komesarkom EU Andrulom Vasiliu i direktorom za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu EU za proširenje Pjerom Mirelom.

Vasiliu koja je komesarka za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade i Mirel su tokom odvojenih sureta pohvalili rezulate kako Ministarstva, tako i Srbije na putu evropskih integracija, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

Mirel je naveo da je napredak Srbije vidljiv što, kako je rekao, govori i činjenica da je dobro ocenjen izveštaj o pozitivnom napretku Srbije u evropskim integracijama. On je dodao da su kancelarije za mlade dobar primer brige o omladini u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Povezana vest:  SPORTSKI SAVEZ SRBIJE: Klubovi i organizacije koje se nisu preregistrovale automatski se brišu iz liga!

Ministarka je od Evropske komisije zatražila podršku za nastavak akcije postavljanja mini terena po opštinama u Srbiji, kako bi se omogućio kontinuitet akcije postavljanja 50 sportskih terena sa veštačkom travom, na šta je Mirel rekao da će podržati nastojanje da se finansijski pomogne nastavak akcije, planiran za sledeću nedelju.

Tokom tog susreta razmatrana su i pitanja saradnje Evropske komisije i Ministarstva omladine i sporta na suzbijanju dopinga, a tim povodom Mirel je pohvalio konferenciju o nasilju i rasizmu u sportu koju je u oktobru u Beogradu organizovalo srpsko Ministarstvo.

Povezana vest:  KUGLANJE, Anđelkovićeva na megdanu svetskoj „broj 1“ Ines Maričić!

Na sastanku sa Vasiliu, Samardžić-Marković je predstavila iskustva Srbije u omladinskoj politici čiji je cilj uključivanje mladih u evropske tokove kroz podizanje svesti, bolju informisanost i zapošljavanje.

Samardžić-Marković je informisala Vasiliu o radu Ministarstva na sprovođenju strategije za mlade, platformi karijernog vođenja i savetovanja, aktivnostima lokalnih kancelarija za mlade, Fonda za mlade talente, i rezultatima u oblasti omladinskog preuzetništva.

Povezana vest:  BIATLON, Magdalena Nojner pobednica sprinta u Oslu

Kao predstavnik Svetske antidoping agencije ministarka je u razgovoru sa novom komesarkom predstavila značaj povezivanja u borbu protiv dopinga. Pored toga, bilo je reči i o nasilju i drugim negativnim pojavama na sportskim manifestacijama.