S5007237STONI TENIS
Stonotenisere IMT na ulicu izbacuju sudski izvršitelji

Svi stonoteniseri Stonoteniskog kluba „IMT“, svih novobeogradskih i beogradskih klubova, kao i reprezentativci Srbije biće izbačeni iz stonoteniske sale na Starom aerodromu u Beogradu 17. jula, zajedno sa svim rekvizitima, peharima i svime što je stečeno u proteklih, više od 50 godina – saopštio je Stonotenski klub IMT u javnom apelu u kome se traži pomoć za spas ovog trofejnog kolektiva.
Objekat je 1999. trebalo da bude adaptiran u Dom stonog tenisa, u sklopu Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Tada je stonoteniserima dat i vlasnički list u kome je, kao vlasnik naznačeno: državna svojina, korisnik Vojska Jugoslavije! Na žalost, bombardovanje je prekinulo sve aktivnosti oko adaptacije, a svetsko prvenstvo je oduzeto Jugoslaviji.
Uz pomoć Ministarstva omladine i sporta Srbije i fabrike IMT, stonoteniski entuzijasti su 2001. nastavili sa adaptiranjem desnog dela hangara Starog aerodroma u stonotenisku salu sa osam stolova, u kojoj, u proteklih 15 godina, trenirali igrači Novog Beograda i beogradskih klubova, kao i reprezentativci Srbije. Takođe, u ovoj sali su organizovana brojna domaća i međunarodna takmičenja.
U obraćanju javnosti stonoteniseri, stonoteniski radnici i entuzijasti uputili su i javni proglas u kome se pozvaju svi kojima je sport na srcu da 17. aprila protestuju. U proglasu, koji je potpisao direktor IMT Nenad Jušković se, između ostalog, kaže:
„Kako je došlo do ovakve presude, tako da bude „pravno“ moguće, državnu svojinu pretvoriti u privatnu, i još se „pravno“ uknjižiti, to sportistima nije razumljivo. Još manje im je razumljivo da će biti izbačeni na ulicu.
Reprezentativci, igrači beogradskih klubova, treneri, roditelji, stonoteniski radnici, kao i svi ljubitelji stonog tenisa i sporta , doći će 17. jula ispred stonoteniske sale, na Starom aerodromu i mirnim protestom pokušati da spreče nasilje prema sportu.
Ovaj proglas upućujemo i svim državnim organima: Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstvu pravde, Zaštitniku prava građana a biće obavešten i predsednik Republike Srbije.
Takođe, proglas ćemo proslediti i Ambasadi Izraela, čija kompanija „Aerport siti“ traži, od sudskog izvršitelja, da se stonoteniseri izbace iz sale. Obavestićemo i naše prijatelje u Stonoteniskom savezu Izraela, kao i evropsku i svetsku stonotenisku federaciju. Ali, najveću pomoć očekujemo od medija. Zato se njima posebno obraćamo da nas podrže i da objektivno prenesu naša nastojanja za slobodu i uslove bavljenja ovim, za nas, najlepšim sportom“.
U nastavku obraćanja javnsti, klub IMT je dao i prgled događaja koji su doveli do sudske odluke i izbacivanju iz sale:
„Stonoteniski klub je, odlukom UO IMT, na korišćenje dobio deo hangara, Starog aerodroma, u objektu pod zaštitom države (konstrukcija Milutina Milankovića). UO IMT je prvu odluku, o tome, doneo krajem osamdesetih godina, a istu potvrdio 2001.
Stonoteniski klub je adaptaciju prostora u stonotenisku dvoranu izveo u periodu 2001. do 2003. sopstvenim i sredstvima koje mu je na konkursu dodelilo Ministarstvo omladine sporta Srbije (donacija oko 250.000 DM, sopstvena sredstva oko 150.000 DM).
U međuvremenu fabrika IMT, zajedno sa investitorima iz Izraela, formira firmu „Aerport siti“, iz koje se povlači i stranom investitoru prepušta sva prava na zemljištu Starog aerodroma. Ova firma je gradila poslovne objekte na lokaciji Stari aerodrom, da bi u jednom trenutku zatražila da fabrika obezbedi da Stonoteniski klub, koji koristi deo postojećeg objekta, potpiše ugovor o zakupu, po kome ne plaća nikakvu zakupninu, a klubu je prezentirano da je to samo formalno radi kompletiranja dokumentacije o svim objektima i zemljištu.
Obzirom da se uprava kluba protivila potpisivanju takvog dokumenta, na ugovoru se kao garant pojavila i fabrika IMT, a treći potpisnik je bio tadašnji generalni direktor Vidan Đoković. Ovaj ugovor je potpisan 2004.
„Aerport siti“ je ubrzo ušao i u spor sa fabrikom IMT, koja ga je tužila za neplaćanje sume od oko 900.000 evra. Od 2007. Aerport siti“ je započeo pritisak na klub, da počne da mu plaća veoma visok zakup, ili se iseli iz objekta, što je bilo neprihvatljivo, pa je uprava kluba predložila da „Aerport siti“ uloži u adaptaciju sličnog objekta, u koji bi se klub preselio.
Umesto dogovora „Aerport siti“ je 2008. tužio STK IMT, tražeći njegovo iseljenje i ogromnu novčanu nadoknadu troškova. Klub je angažovao svog pravnog zastupnika, a u spor se umešala i fabrika IMT, kao i Ministarstvo omladine i sporta preko pravobranioca. Spor je trajao do juna 2013. kada je presuđeno u korist „Aerport sitija“. Nakon toga, je došao i zahtev za izvršenje presude.
Podršku klubu IMT pružili su Stonoteniski savez Srbije i Stonoteniski savez Beograda. Pisma su potpisale legende srpskog stonog tenisa Zoran Kalinić predsednik STSS i Dušan Osmanagić predsednik STSB.
Protestu će prisustvovati i novi trener IMT Aleksandar Karakašević.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Pobeda Frajtaga ispred Stjernena i Šlirencauera