Milica Marinkovic 2Milica Marinković na tronu svetskog paraglajdinga

Sportsko vazduhoplovstvo postalo je ove nedelje bogatije za novu svetsku šampionku. Na Svetskom prvenstvu u paraglajdingu, održanom od 17. do 25. Avgusta na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, Milica Marinković iz Aerokluba „Aero-Edu“ iz Beograda osvojila je zlatnu medalju i time ponela titulu najboljeg pilota među damama svetskog paraglajdinga.
Pored prve pozicije u ženskoj konkurenciji, Milica je zajedno sa ostalim članovima reprezentacije osvojila treće mesto na svetu od ukupno 18 reprezentacija koje su učestvovale. „Zbog dugog kišnog proleća i leta sa pretežno košavom, vrlo malo sam trenirala. Ali uprkos tome, usled višegodišnjeg takmičarskog iskustva, poznavanja ovog terena i specifične ruže vetrova na cilju, odlično sam se snašla na ovom prvenstvu,“ ističe Milica utiske o svom nastupu. „Svake godine takmičara je sve više, a pojačava se i ženska konkurencija. Bilo je vrlo napeto do samoga kraja, jer se nije znalo koliko će se još serija letova napraviti. Svi su, kako se kraj bližio, počeli da prave greške i samo su najsmireniji doneli dobre rezultate.“
Titula prve na svetu samo je kruna svih uspeha i rezultata koje ova devojka ima iza sebe. Neposredno pre Svetskog prvenstva, Milica je učestvovala na Svetskim igrama u Kolumbiji, gde je osvojila treće mesto. Na prethodnom Svetskom prvenstvu, održanom u Češkoj 2011. godine, bila je na vicešampionskoj poziciji, a takođe je i aktuelna evropska prvakinja, sa osvojenim prvim mestom prošle godine na Evropskom prvenstvu u Makedoniji. Pored toga, Milica ima veliki broj domaćih nagrada i priznanja, a 2011. godine je dobila najveće priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije za najboljeg sportistu – nagradu „Zlatni Orao“.
Precizno sletanje je preuzeto iz klasičnog padobranstva i u početku je služilo kao zabava, da bi zbog velikog reklamnog potencijala postala zvanična FAI disciplina u kojoj naši takmičari zauzimaju visoka mesta na svetskoj rang listi. Cilj je da se što preciznije i bezbednije prizemljite na metu prečnika 2 cm. Pri doskoku pilot treba da ostane na nogama, a eventualni pad se sankcioniše negativnim bodovima (kaznenim centimetrima). Pilot sa najmanjim zbirom bodova (kaznenih centimetara) postaje pobednik.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Mladi hokejaši Srbije poraženi od Španaca