WM18 IIB 2013 - Foto Milos RafailovicPetorica naših sudija na IIHF Svetskim šampionatima u 2014. godini

Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) objavila je imena 353 kandidata za 27 takmičenja koja u 2014. godini organizuje pod svojim okriljem, a među njima se nalazi pet sudija iz naše zemlje.
Među blizu 300 arbitara iz 39 država koji su već delegirani za reprezentativna i klupska takmičenja u tekućoj sezoni (naknadno će biti određene sudije za Svetsko prvenstvo za seniore i Olimpijske igre), nalaze se i imena jednog glavnog i četvorice linijskih sudija iz Srbije.
Čast da kao glavni delilac pravde predstavlja našu zemlju na Svetskom prvenstvu za seniore Divizije II, Grupe B u španskoj Haki (5-11. april 2014) imaće Đorđe Fazekaš iz Subotice.
Na seniorskom Svetskom prvenstvu koje će od 9-15. aprila 2014. biti održano u našem glavnom gradu, pored domaćih „oklopnika“ Srbiju će predstavljati i linjske sudije David Perduv i Tibor Fazekaš (obojica iz Subotice).
Naše sudije pomagaće glavnim arbitrima na još dva planetarna takmičenja. Ivan Nedeljković iz Novog Sada prvi će od naših arbitara u 2014. nositi grb IIHF-a na zvaničnom reprezentativnom takmičenju, početkom godine u turskom Izmiru (12-18. januar) u okviru Svetskog prvenstva Divizije III za igrače uzrasta do 20 godina, dok će na Svetskom šampionatu za hokejaše do 18 godina Divizije III, Grupe A u glavnom gradu Bugarske Sofiji linijski sudija biti Uroš Aleksić iz Beograda.
Ovoj listi treba dodati i glavnog sudiju Nebojšu Ivanova iz Novog Sada koji je ove sezone već delio pravdu u prvoj rundi Kontinental kupa koja je od 27-29. septembra igrana u Beogradu.
Osim ovih odluka, Međunarodna hokejaška federacija je objavila i listu svih licenciranih zvaničnih lica na ledu (glavnih i pomoćnih arbitara) za sezonu 2013/14. Među 437 glavnih i 624 linijskih sudija nalazi se i desetoro naših sudija. Pored prethodno pomenutih delilaca pravde licence IIHF-a potvrđene su i Davoru Bogdanu, Nemanji Nikoliću, Darku Popoviću i jedinom domaćem ženskom arbitru Jeleni Obradović.

Povezana vest:  „Olimpijski dan“ po šesnaesti put u Beogradu