ESAD HASANOVIC_SPSP AUSTRALIJA 2010

 

Siromašni Srbi uvek kubure sa visokom tehnologijom!

 

Siromašni srpski biciklisti uvek kubure sa vrhunskom tehnologijom! Selektor Radiša Čubrić, na Šampionatu sveta u Melburnu (29. septembar – 3. oktobar) jedva je uspeo da „napakuje“ bicikl za hronometar za našeg reprezentativca Esada Hasanovića, discipclinu u kojoj vrhunski kvalitet bicikla, točkova, kombinezona, kacige… donosi veliku uštedu u dragocenim sekundama.

– Dogovorio sam se sa jednim prijateljem da mi za Hasanovića pozajmi dva vrhunska točka, ali se dogovor izjalovio. Imamo jedan par dobrih točkova koje smo obezbedili uz pomoć OK Srbije, i molim samo boga da ne dobije defekt jer ne bih imao šta da mu namontiram – kaže Čubrić. – Staza za hronometar je najteža koju sam video do sada na prvstvima sveta! Vozi se na krugu za drumsku trku i prdužena je za još četiri kilometra i kao da je pravljena za trostrukog svetskog šampiona Kanćelaru! Ukupna dužina staze za hronometar je 45,8 km. Hasanović startuje 30. septembra u 13 časova… U krugu favorita su i Australijanci Majk Rodžers, šamion sveta 2003. i 2005. i Riči Porte, Nemac Tom Martin, Šveđanin Gustav Larson.

Povezana vest:  Božo Ristić obukao belu majicu

Hasanović je trenirao po hladnom i kišovitom vremenu i Čubrić je zadovoljan, ako se izuzmu tehnički problemi sa biciklom, koji oduzimaju mnogo vremena i truda:

– Da imam sto ruku i da mi dan traje 48 sati ne bi mi bilo dovoljno koliko je posla a u stručnom timu smo samo nas dvojica, moj brat Rajko i ja. Slovenci su doveli 34 osobe, od toga je polovina stručni tim. Očekujem da nam se priključi maser Peri Džad sa kojim smo sarađivali prošle godine na trci „Kroz Srbiju“ i nekim drugim trkama i da mi makar sa te strane olakša život – požalio se Čubrić. – Veliki problem je i što se vozi levom stranom, čak će se i trke tako voziti, što zadaje glavobolje i biciklistima, ali i pratiocima u automobilima. Još nisam video da se neki od zvaničnih atomobila „Škoda“, koje su dobile sve reprezentacije, negde „zakucao“, ali mislim da je, sa ovakvim saobraćajem to samo pitanje trenutka…

Povezana vest:  Zomenjan: Današnja etapa "Đira" se ne računa

Srpski biciklisti smešteni su, zahvaljujući angažovanju Ministarstva za dijasporu Srbije kod srpskih porodica u Đilongu gde se vozi trka, Anđelković, Stefanović i Ivanović, koje im ugađaju na sve načine, a Čubrić je morao da interveniše jer su previše hranili takmičare!

– Osećamo se kao u Srbiji, nemam reči da se zahvalim tim ljudima – dodao je Čubrić. – BSS jer uložio veliki napor da nas pošalje na SP, pomogli su i Ministarstvo za omladinu i sport, ali i sponzori. Srbija se kvalifikovala za šampionat sveta sa tri vozača u eliti i četiri do 23 godine, ali, na žalost, nismo mogli da povedemo još nekog mladog vozača zbog nedostatka sredstava, pa će na stazu samo Jovan Zekavica 1. oktobra.

Povezana vest:  Belkovu deveta etapa, Nibali i dalje lider na Điru

Podeljene su i prve medalje na šampionatu. U vožnji na hronometar za vozače do 23 godine, veliko slavlje Australijanaca. Pobedio je Tejlor Fini možda i najtalentovaniji mladi vozač sveta u ovom trenutku. On je ove godine već osvojio šappionsku titulu na pisti (dohvatno) u Kopenhagenu, a 2008. je bio juniorski prvak sveta na hronometar. Drugo mesto pripalo je takođe Australijancu Denu Bobridžu, dok je treći bio Marsel Kitel (Nemačka).

U ženskoj trci za za elitu, slavila je Britanka Ema Puli, ispred Nemice Džudit Arndt koja je bila vicešampionka 2003. i 2004. i Linde Vilimsen (Novi Zeland).