RedBullPaperWings1 

RED BULL PAPER WINGS 2012
Alen, Nemanja i Miroslav predstavljaju Srbiju na svetskom finalu u bacanju papirnih aviona

Srpski letački trio u sastavu Alen Alavanja, Nemanja Maksimović i Miroslav Dragojević otputovao je u Salzburg gde će se 4. i 5. maja takmičiti u finalu najvećeg svetskog takmičenja u bacanju papirnih aviona “Red Bull Paper Wings”. Naši najbolji piloti papirnih aviona imali su nešto više od mesec dana da se pripreme, svaki u svojoj kategoriji, za okršaj sa takmičarima iz 80 zemlja.

Pred odlazak, piloti nisu krili zadovoljstvo i uzbuđenje ipak što se tiče vežbanja i taktika, ostali su po malo tajnoviti. Jedno je sigurno – spremni su za okršaj na finalnom frontu u Hangaru 7.

PILOT: Alen Alavanja (Novi Sad)

DISCIPLINA: daljinski let

Povezana vest:  ZLATAR LOKACIJA TELENOR TRKE PREŽIVLJAVANJA

REKORD: 40.16 metara

TAKTIKA I PRIPREME: Gledao sam na internetu neke druge modele i neke od njih probao, međutim ti drugi modeli baš i nisu bili ”uspešni”. Tako da sam odlučio da u Slacburgu ostanem pri svojoj taktici, odnosno da pravim model kakav sam napravio i u Novom Sadu.

OČEKIVANJA U SALZBURGU: Pre svega očekujem da to bude jedno novo iskustvo. Neće biti ni malo lako obzirom da se u mojoj disciplini takmiči i svetski rekorder u daljinskm letu Amerikanac Džo Ajub koji je pre par meseci uspeo da baci avion čak 68,88 metara. Svakako ću dati sve od sebe i pokušaću Džou da pomrsim račune na svetskom finalu.

REAKCIJA: Biti državni šampion u bacanju papirnih aviona je lepo osećaj. Porodici i prijateljima je drago i žele mi još bolji rezultat u Austriji.

Povezana vest:  Nik Valenda prepešačio Nijagarine vodopade hodajući po žici

PILOT: Nemanja Maksimović (Kragujevac)

DISCIPLINA: vremenski let

REKORD: 11.43 sekundi

TAKTIKA I PRIPREME: Pripremao sam se onoliko koliko su mi obaveze dozvoljavale. Možda sam i nadmašio vreme sa regionalnog finala u nekom od pokušaja koje nisam merio.

OČEKIVANJA U SALZBURGU: Prema podacima trenutno imam sedmi rezultat u svetu, ali videćemo kako će me sreća poslužiti u Salzburgu. Probaću da se opustim i aviončić bacim kao na regionalnom finalu. Ukoliko nadmašim rezultat iz Novog Sada smatraću to velikim uspehom. Svakako sam spremio sebe za lud i nezaboravan provod.

REAKCIJA: Lepo je videti svoje ime na preko petnaestak sajtova, u novinama, ugovarati intervjue, hvaliti se devojkama i slično. Smatram da će boravak u Salzburgu i učešće na svetskom finalu biti veoma pozitivna stvar za mene i unapred hvala Red Bullu.

Povezana vest:  Na padobranskom kupu pobedila ekipa iz Smedereva

PILOT: Miroslav Dragojević (Novi Sad)

DISCIPLINA: akrobatski let

PERFORMANS: Obučen u klovna, kombionovao je mađionačarske trikove sa gomilom šarenih papirnih aviončića. Pobrao simpatije publike i žirija i osvojio maksimalnih 30 poena.

TAKTIKA I PRIPREME: Zbog obaveza nisam stigao puno pažnje da posvetim pripremama. Ipak jesam malo vežbao. Moj nastup u Salzburgu biće malo izmenjen u odnosu na performans koji je videla publika u Novom Sadu. U pitanju su vrste aviončića koje ću koristiti…

OČEKIVANJA U SALZBURGU: Pošto sam već bio na svetskom prvenstvu, ja sam delimično ostvario svoj cilj, ponovnim kvalifikacijama za svetsko finale „Red Bull Paper wings“. U svakom slučaju očekujem dobar provod i da se malo opustim i relaksiram od svakodnevnih obaveza.