Feliks Baumgartner_2012

RED BULL STRATOS

Feliks Baumgartner – od heroja ekstremnih sportova do svemirskog pionira

Austrijski ekstremni sportista Feliks Baumgartner, izveo je brojne spektakulatne BASE skokove sa svetski prepoznatljivih lokacija kao što je statua Isusa u Riu, Petronas kule u Kuala Lampuru i oblakoder Taipei 101. On je ujedno i prvi čovek koji je ikada preleteo slobodnim padom engleski kanal uz pomoć karbonskog krila. 8. oktobra, 43-ogodišnjak će se uputiti na najizazovniju avanturu do sada – Red Bull Stratos.

Zbog čega si želeo da se upustiš u ovu misiju?

Obožavam izazove, a pokušaj da postanem prva osoba koja je slobodnim padom probila zvučni zid je izazov nad izazovima. Međutim, to je samo vrh ledenog brega u kontekstu onoga što nas motiviše. Red Bull Stratos je prilika da prikupimo informacije koje bi mogle da doprinesu razvoju mera spasavanja astronauta i pilota, a sutra, možda i svemirskih turista. Dokazivanjem da čovek može da probije zvučni zid u stratosferi i bezbedno sleti na zemlju predstavlja korak napred za kreiranje procedura u slučaju opasnosti u bliskom svemiru, koje trenutno ne postoje.

Povezana vest:  Spektakl "Masters of dirt" sutra u Kombank areni

Feliks Baumgartner_2012_1

Da li ovaj skok pomera granice ljudskog organizma?

Jedna od nepoznanica je kako će ljudsko telo reagovati dok se približava supersoničnoj brzini. Efekti tranzicije u supersoničnu brzinu i nazad su nepoznati. Ovo je samo jedna od stvari koje se nadamo da ćemo naučiti. Možda će jednog dana biti moguće bezbedno vratiti astronaute na zemlju u slučaju kvara letilica. Zvuči kao naučno-fantastični scenario, ali aeronautika definitivno napreduje u tom pravcu. Stoga, podaci o tome kako moj organizam reaguje tokom cele misije biće dragocena informacija za istraživače.

Dakle, kako se skok bliži, imaš li nekih nedoumica vezano za ovaj korak u nepoznato?

Naravno, međutim, pošto sam uključen u ekstremne poduhvate toliko dugo, naučio sam da strah iskoristim u svoju korist. Strah mi je postao prijatelj. To je ono što mi ne dozvoljava da pređem određenu granicu. Na ovakvoj misiji, moraš da budeš mentalno pripremeljen i imaš potpunu kontrolu nad onim što radiš, a ja se jako temeljno pripremam. Takođe imam i neverovatan tim oko mene i znam da ne bi bili deo ove misije sem da nisu ubeđeni da možemo da uspemo. Verujem u njihovu stručnost, a njihovo poverenje učvršćuje moje samopouzdanje.

Povezana vest:  Red Bull X-Fighters svetska turneja 2010 / Moskva/ Rusija, FMX zvezde dovele Crveni trg do tačke ključanja

Tvoj puls će biti najveći ne pre samog skoka, već kada budeš ustao sa stolice

Razvio sam detaljnu tehničku proceduru kroz koju moram da prođem pre nego što skočim – 40 individualnih koraka koji moraju da se sprovedu po određenom redu. To je trenutak kada postaješ svestan da u potpunosti zavisiš od tehnologije, na mestu na kojem ima retko ko da ti pomogne. Pre samog skoka moj puls će pasti, jer od tog trenutka ja kontrolišem većinu stvari koje se dešavaju oko mene.

Kao padobranac, izveo sam 2500 skokova, tako da je skakanje moj posao. Pre nego što poletim, znaću da sam se uputio kući.

Šta je najvažnija stvar kada govorimo o samom skoku?

Moram da sebe dovedem u stabilnu poziciju pre nego što postignem brzinu zvuka. Sa svim mojim iskustvom u vazduhu, to ne bi trebalo da bude veliki problem, ali da bih stabilizovao svoje telo, neophodan mi je otpor vetra. Problem je što oko 30 sekundi neću imati nikakav vazdušni otpor, što znači da neću moći da kontrolišem na koju stranu se moje telo okreće. Međutim, u testovima koje smo do sada obavili, uvek sam uspevao da se prilično brzo stabilizujem, čim je bilo dovoljno vazduha za to.

Povezana vest:  NOVI REKORDI MASTERS OF DIRT POSTIGNUTI U BEČU

Popravke na kapsuli su dovele do određenih izmena u originalnom rasporedu. Kako si se sa tim suočio?

Naravno da bi bilo bolje da kapsula nije oštećena, ali imali smo sreće i tim je obavio sjajan posao. Za mene lično je bilo važno da napunim baterije, i fizički i mentalno. Uvek je nezgodno kada dođe do promena u rasporedu. Međutim, nakon 25 godina u ekstremnom sportu, navikao sam da se susrećem sa ovakvim stvarima. Poslednji test je bio potpuni uspeh i spremni smo za poletanje 8. oktobra.

Feliks Baumgartnerov slobodni pad sa 36.576 metara moći će da se prati uživo na dan skoka na www.redbullstratos.com