rukomet 3april8ODRŽAN 5. MEĐUNARODNI TURNIR U RUKOMETU I MINI RUKOMETU RASTIMO – TROFEJ GRADA NOVOG SADA

Završna slika prilikom proglašenja najuspešnijih ekipa i pojedinaca, koja je viđena u maloj sali SPC Vojvodina sa puno radosti, veselja, ali i suza zbog rastanka sa novostečenim drugarima, na najbolji način odslikava trodnevna dešavanja na Petom međunarodnom turniru Rastimo – Trofej grada Novog Sada u rukometu i mini rukometu za dečake i devojčice uzrasta od 8 do 19 godina, koji su organizovali RK Rastimo i Gradski rukometni savez Novog Sada, a sve to pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Ove godine oboren je rekord i po broju učesnika i po broju sportskih dvorana u kojima se održavao festival rukometa. U osam dvorana, u Futogu, Novom Sadu i Kaću, nastupilo je 1700 dece iz 113 ekipa iz 54 ekipe iz Rumunije, Mađarske, Danske, Slovačke, BiH, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

-Iznenađujući dolazak ovolikog broja ekipa obavezao nas je, uz maksimalnu podršku Grada i Gradskog rukometnog saveza, da se manifestacija realizuje na najbolji način, u dobrim uslovima. Ne pamti se da se rukomet na ovim prostorima, ali i ovom delu Evrope, igrao istovremeno u osam sportskih dvorana i da se tokom jednog takmičarskog dana igralo 86 utakmica u rukometu i 40 u mini rukometu. Posebno nas raduje veliki broj gledalaca u dvoranama, posebno u OŠ „Jožef Atila“, gde su igrali najmlađi. Navijanje i ponašanje svih aktera bilo je kao da se radi o najorganizovanijim manifestacijama poput svetskog ili evropskog prvenstva. Posebno je imponovala fer i korektna igra malih rukometaša i rukometašica, kao i njihovo druženje posle odigranih utakmica. Najbolji pokazatelj svega toga je sama dodela nagrada i priznanja najboljim ekipama i pojedincima – ponosno je istakao direktor turnira Milivoj Jakšić.

Povezana vest:  Saša Bošković: Sve je u cilju što bolje pripreme za SP

Čelnici turnira sa Đorđem Jakšićem na čelu nisu ostali ravnodušni kada su po samom završetku manifestacije primili prijave za naredni festival, ali i pozivnicu da i oni učestvuju na njihovim turnirima.

-I ovaj podatak dovoljno govori da je festival izborio svoje mesto na rukometnoj mapi Evrope i da ima budućnost, možda, lepšu i od najlepših očekivanja. Velika stvar je što se niko od dece nije ozbiljnije povredio, što su svi zdravi, srećni i zadovoljni otišli svojim kućama. Neke sugestije primili smo k znanju i već na sledećem šestom po redu turniru ćemo pokušati da to ispoštujemo. Niko od realizatora organizacije tri dana gotovo nije spavao jer smo želeli da niko od učesnika ne bude zapostavljen i da im izađemo u susret, po bilo kom pitanju. Posebnu zahvalnost najuže rukovodstvo RK Rastimo duguje licima u realizaciji takmičenja, a koji nisu deo sudijske organizacije, na entuzijazmu i zaljubljenosti u decu i rukomet, koju su pokazali ove dane turnira – rekao je Jakšić.

Povezana vest:  Rukometašice Crne Gore poslednje polufinalistkinje

Direktor turnira je istakao još jednu, po njemu, bitnu stvar.

– Izrazio bih veliku zahvalnost članu Gradskog veća za sport i omladinu Predragu Svilaru, koji je izašao iz klišea da se političari pojavljuju samo na svečanom zatvaranju. On je maksimalno posvetio pažnju rukometnoj manifestaciji. Obilazio je dvorane, prisustvovao utakmicama i učestvovao u završnoj dodeli nagrada i priznanja – naglasio je Jakšić.

Ekipni plasman i najbolji pojedinci

RUKOMET

Dečaci 1996/97:

1. Tatran (Prešov), 2. Vojvodina (Novi Sad), 3. Jugović (Kać).

Najbolji strelac: Rihard Vilga, golman: Juraj Čikarev, MVP: Miloš Šarparaki (svi Tatran).

Dečaci 1998/99:

1. Novi Beograd, 2. Sloga (Hrtkovci), 3. Vojvodina (Novi Sad).

Najbolji strelac: Marko Došen (Sloga), golman: Strahinja Radisavljević (Novi Beograd), MVP: Đorđe Pisarić (Novi Beograd).

Dečaci 2000/01:

1. Vojvodina (Novi Sad), 2. Novi Beograd, 3. Borac MTEL (Banjalika).

Najbolji strelac: Srđan Medaković (Borac), golman: Milan Šuša (Vojvodina), MVP: Nikola Jeremić (Vojvodina).

Povezana vest:  EP 2016, Đurić: Da što pre zabravimo poraz od Nemačke

Pehar za fer-plej: Rastimo.

Dečaci 2002/03:

1. PIK Seged (Segedin), 2. Novi Beograd, 3. Mladost TSK (Bački Jarak).

Najbolji strelac: Pavle Cvijetić (Novi Beograd), golman: Luka Krivokapić (PIK), MVP: Hunor Čengeri (PIK).

Devojčice 1996/97:

1. Rastimo, 2. Lokomotiva (Mostar), 3. Želja (Žabalj).

Najbolji strelac: Edina Demić (Lokomotiva), golman: Nevena Radojčić (Rastimo), MVP: Jovana Veličković (Rastimo).

Devojčice 1998/99:

1. Sremski okrug (Sremska Mitrovica), 2. Partizan (Iđoš), 3. Halas Jožef (Ada).

Najbolji strelac: Aleksandra Stamenić (Sremski okrug), golman: Reka Sečenji (Halas Jožef), MVP: Žanet Onjecki (KHalas Jožef).

Devojčice 2000/01:

1. Kikinda, 2. Temerin, 3. Doboj.

Najbolji strelac: Teodora Majkić (Temerin), golman: Marina Kresoja (Kikinda), MVP: Vanja Tanasić (Doboj).

Pehar za fer-plej: Medicinar (Šabac).

Devojčice 2002/03:

1. Novi Beograd, 2. Medicinar (Šabac), 3. Sremski okrug (Sremska Mitrovica).

Najbolji strelac: Gordana Marsenić (Berane), golman: Tamara Glišić (Medicinar), MVP: Maša Živković (Novi Beograd).

MINI RUKOMET

Dečaci 2003:

1. Novi Beograd, 2. Đerdap (Kladovo), 3. Banatul 1 (Rumunija).

Dečaci 2004:

1. ŠR Vučići (Zagreb), 2. PIK Seged (Segedin), 3. Novi Beograd.

Devojčice:

1. Sloven (Ruma), 2. Medicinar (Šabac), 3. Novi Beograd.