Trener kadetske reprezentacije Srbije, Nenad Maksić, vodi generaciju 1998. godišta na prvo veliko međunarodno takmičenje – Evropsko prvenstvo, koje je od 11. do 21. avgusta na programu u Hrvatskoj. Pripremni turnir, mečevi i rad na trenažnim kampovima su završeni, a sledi trenutak istine. Srbija je u D grupi, u Koprivnici, a rivali su Poljska, Portugalija i Nemačka.

Kako su prošle pripreme i da li su svi spremni za izazove na EP u Hrvatskoj?

– Pripremni deo je odrađen. Zadovoljni smo radom i uslovima koje smo imali na pripremama. I test mečevi su dobro poslužili da vidimo gde grešimo i da to ispravljamo u hodu. Uz manje, rukometne probleme, svi momci su orni i treniraju punim intenzitetom. Za naš sport je normalno da postoje neki rukometni zdravstveni problemi, ali to je jednostavno realnost – priča Maksić.

Koji je cilj našeg nacionalnog kadetskog tima?

– Cilj naše reprezentacije je plasman među osam najboljih reprezentacija na šampionatu. Sve zavisi od toga koliko naša mladost uspe da svede tehničke greške na najmanju moguću meru. Reč je o mladim igračima, koji neke navike nose iz klubova, kao što i ja radim sa pojedincima u mom klubu. To je i ključni faktor, što smo mogli da vidimo i na test mečevima, ali i utakmicama naših rivala koje smo imali priliku da pogledamo.

Povezana vest:  Momir Ilić najbolji levi bek Lige šampiona

Grupa je, po imenima protivnika, za respekt?

– Na Evropskom prvenstvu nema lakih protivnika. Poljaci su standardno čvrsti, Portugalci vole da se igraju u sportovima s loptom, naročito u mlađim kategorijama, a Nemci su uvek Nemci, bilo da se radi o mlađim kategorijama, bilo o seniorskom timu. Za nas je najbitnije da krenemo korak po korak, od starta silovito i da već posle duela sa Poljskom vidimo koliko možemo.

Ipak, ovo je takmičenje mlađih kategorija?

– Baš zbog toga nam je bitno da vidimo kako će da krene. Ako ostvarimo dobar rezultat u prva dva meča, imaćemo dan odmora za Nemce. Pobeda na startu nam prosto garantuje ostvarenje cilja, plasman među osam najboljih. Ali to su sve mlade reprezentacije, mladi igrači, tako da nikome dobar start ne garantuje i željeni nastavak turnirskog takmičenja, sa kakvim se do sada nisu susretali. Zato su tehničke greške i najbitnije. Koncetracija na terenu može da bude presudna, kao i žestok kriterijum suđenja.

Povezana vest:  Navijači Škendije napali navijače Budućnosti, dvoje teže povređeno

Pravila su promenjena, neke stvari se ne tolerišu, kako će to da utiče na naš tim?

– Videli smo u Francuskoj na turniru kako će da se ponašaju mlade sudije, kojima je i ovaj šampionat kvalifikacioni. Prolazak kroz prostor, odgurivanje igrača prilikom šuteva, posebno sa krila se ne tolerišu. Pokušaćemo igrom jedan na jedan da dođemo do prednosti u odnosu na rivale i da se tako adaptiramo na kriterijum. Verujte, u Francuskoj smo na startu bili i totalno zbunjeni, ali smo se kasnije prilagodili.

Kao trener ove generacije gde vidite ove momke u perspektivi?

– Kao i svaki trener, najzadovoljni bih bio da gro ovih mladića postanu stubovi seniorske reprezentacije – zaključuje Nenad Maksić.

Povezana vest:  Borković: Da mlada ekipa stasa!

Kadetska reprezentacija Srbije

GOLMANI: Todor Jandrić (Vojvodina), Andrej Trnavac (Partizan) i Marko Krstić (Morava);

LEVA KRILA: Stefan Sunajko (Crvenka),  Aleksa Maksić i Boris Radivojević (Partizan);

DESNA KRILA: Luka Mikić (Partizan);

PIVOTMENI: Vuk Milenković, Uroš Pavlović (Partizan) i Marko Došen (Metaloplastika);

LEVI BEKOVI: Milan Jovanović (Vojvodina), Marko Vignjević (Lavovi), Srđan Mijatović i Arsenije Bubić (Borac BL);

DESNI BEKOVI: Dimitrije Stolić (Crvena zvezda), Nikola Ivanović (Partizan);

SREDNjI BEKOVI:  Luka Stojanović (Dubočica) i Marko Lazić (Sinđelić).

 

Raspored D grupe (Koprivnica)

  1. avgust 13.30 Nemačka – Portugalija
  2. avgust 15.30 Srbija – Poljska
  3. avgust 13.30 Poljska – Nemačka
  4. avgust 15.30 Portugalija – Srbija
  5. avgust 13.30 Nemačka – Srbija
  6. avgust 15.30 Portugalija – Poljska

* Prva dva tima u grupi ukrštaju sa dve prvoplasirane ekipe C grupe (Švedska, Hrvatska, Češka i Island) za plasman od 1. do 8. mesta, dok druge ukrštaju sa dve poslednjeplasirane iz iste grupe 16. i 17. avgusta, takođe u Koprivnici, za plasman od 9. do 16. mesta.