Selektorka ženske rukometne reprezentacije Srbije Dragica Đurić rekla je danas da ekipa treba što pre da zaboravi poraz od Nemačke na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, ali ne i rezultate koje je ostvarila.

-Meč sa Nemicama je jedan od onih dana koji treba da se zaboravi što pre, ali ne i ono šta smo i kako uradili. Ništa nije polazila za rukom. Ekipa je pala energetski i fizički, što je normalno za turnirski sistem, ali danas koristimo svaki trenutak da povratimo energiju i sampouzdanje i da se vratimo na onaj nivo igre koji smo prikazali u prve tri utakmice – rekla je Dragica Đurić u Geteborgu.

Srbija se trenutno nalazi u sličnoj situaciji kao i Francuska, Nemačka, Holandija i Švedska, ali „orlice“ verovatno imaju najteži put, pošto treba da igraju sa svetskim vicešampionkama Holanđankama i olimpijskim pobednicama Francuskinjama.

Prva od tih utakmica je u ponedeljak sa Holandijom.

-Na turniru kod njih u gostima u oktobru smo im se približili, izgubili smo sa dva gola. Znamo kako treba da se igra protiv njih, već smo pričali o tome i imamo rešenje. Pitanje je da li imamo snage da to sprovedemo. Sigurna sam da ćemo imati volju da odigramo maksimalno. Teorija igra za pet reprezentacija. Na ovom prvenstvu smo se uverili da svako svakoga može da pobedi. Mi ćemo dati sve od sebe, a naredne dve utakmice će nam pokazati gde smo i šta je naša realnost – rekla je Dragica Đurić.

Povezana vest:  RSS će naredne godine dobiti novog predsednika

Kapiten Katarina Krpež Šlezak je rekla da ekipa treba da povrati energiju kakvu je imala u prvoj fazi, kada je u tri utakmice ostvarila dve pobede i remi.

-Nismo se nadali da ćemo tako loše otvoriti meč sa Nemicama, ali je to posledica nedostatka energije. Mnogo smo se potrošile protiv Švedske, putovale, imale malo vremena za odmor, igrale kasno, pa onda u ranijem terminu. Stiglo nas je, ali to je već nebitno. Šanse za visok plasman postoje. Samo je bitno da ponovimo partije iz grupe, da budemo energične i agresivne, što nas je krasilo u prethodnom period – rekla je Krpež Šlezak.

Srbija je u osmini finala na Svetskom prvenstvu u Danskoj 2015. izgubila od Holandije 36:20, čime je ostala bez Olimpijskih igara.

-Nemamo pozitivnih iskustava, ali zato je motivacija još i veća, da probamo da se revanširamo. Ne smemo da ponovimo taj meč. Nisu nezaustavljive. Možemo da se nosimo ako budemo igrali na nivou koji smo prikazali. Moramo obratiti pažnju na svoju igru, da se skoncentrišemo na odbranu i vraćanje iz napada – rekla je Krpež Šlezak.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Slavko Goluža: Prvo mesto u Srbiji bilo bi poklon stradalima u ratu

Ona je kazala da je atmosfera u timu i dalje dobra.

-Super, držimo se. Bile smo tužne, ali već pri gledanju meča Francuske i Španije, vratila se ta neka energija, da jedva čekaš da počne meč, da pokažemo da stvarno vredimo. Sada je dobra atmosfera. Šamar je došao u pravom trenutku, da se probudimo i ne dopustimo da se to desi i u nastavku turnira. Mislimo pozitivno, držimo se zajedno i verujem da će na kraju ispasti najbolje. Svi imaju računicu za polufinale, u grupi smo velikih reprezentacija. Imamo velike šanse i sve zavisi od nas – rekla je ona.

Golman Marija Čolić obećala je borbu do poslednje sekunde.

-Razlog poraza od Nemica nije umor, jer su one odigrale najbolji meč do sada. Sačuvale su se za drugi krug, koji je teži od prvog. Klara Voltering nas je uplašila svojim lepim intervencijama. Da se igral0 još 10-20 minuta, ne bismo mogle da ih stignemo. Bile su bolje i pružile smo ruku – rekla je ona.

Povezana vest:  SP ZA ŽENE 2013, Bošković: Previše tehničkih grešaka

Marija Čolić je kazala da ekipa treba da uspori meč protiv Holandije.

-Moramo probati da ih uspavamo, kao što su nama to Slovenke uradile na otvaranju. Sa takvim ekipama ne možemo da trčimo. Ako budemo igrali njihov rukomet, nećemo izdržati. Moramo naći neku drugu soluciu, a to je da ih usporimo. Ako budemo igrali na pun napad, 6 na 6, onda imamo šanse. U svakoj drugoj soluciji, bićemo u problem – rekla je ona.

Golman Srbije je kazala da je teško predvideti rasplet u grupi.

-Francuskinje su dobile Španiju na neverovatan način. Nama igraju dve pobede za polufinale, kao i svima ostalima. Daćemo zadnji atom snage, nema više razloga da se čuvamo. Ako Bog da da pobedimo, onda ćemo probati protiv Francuskinja da, na iskustvo nas koji igramo tamo u toj ligi, dođemo do velikog iznenađenja. Sve u svemu, daćemo sve od sebe – rekla je Marija Čolić.