Povodom kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo između rukometnih reprezentacija R. Srbije i R. Hrvatske, koja je zakazana za 10. april 2019. godine, Rukometni savez Vojvodine želi da izrazi svoju bojazan da bi moglo doći do problema, koji baš i nemaju veze sa sportom.

Naime, navedena utakmica je zakazana za dan 10.04.2019. godine, a to je dan osnivanja zloglasne Nezavisne države Hrvatske (NDH). Istina je da su politika i istorija van sporta, ali ne i ono što može ugroziti sport ili sportsku manifestaciju. Rukometni savez Srbije je, kao i u slučaju utakmica sa tzv. Kosovom, propustio da bude ozbiljan u pripremi i pravljenju kalendara, iako je to mogao, i na taj način stvorio potencijalno ogroman rizik da se utakmica iskoristi za politizaciju, ili još gore, za potencijalne ekscese ekstrema, bilo kojeg opredeljenja.

Povezana vest:  Novi poraz juniora Srbije na EP

Srećom, utakmica se ne igra na teritoriji Bačke, Banata ili još gore Srema, koji je za vreme drugog svetskog rata bio pod okupacijom zloglasne NDH, gde su počinjeni užasni zločini.

Previše je loših stvari i uspomena vezano za taj period i ovaj datum odigravanja utakmice bi bio čista provokacija i potencijalno veliki problem.

Povezana vest:  Matić: Reprezentacija je velika obaveza, ali se ne plašim

Rukometni savez Vojvodine dobronamerno i blagovremeno predlaže i traži da se uradi sve što je moguće da se ovaj termin odigravanja utakmice promeni u skladu sa navedenim, da bi to ostao samo sportski događaj, kakav samo i treba da bude, a ne sasvim neki drugačiji događaj.