Najbolja rukometašica sveta bez nacionalne penzije 

Handball_the_ballMara Vejnović Torti postala je rukometna legenda sa srebnom medaljom i oreolom najbolje igračice svetskog prvenstva 1971. godine u Holandiji, a slavu je uvećala dve godine kasnije, kada je u beogradskom „Pioniru“ reprezentacija Jugoslavije osvojila šampionski pehar, a ona izabrana u najbolji tim prvenstva sveta. 
Sada sa suprugom LavoslavomTortijem, bišim reprezentativcem u atetici, i dvojicom sinova skromno provodi penzionerske dane u Zagrebu, čekajući duže od dve i po godine odgovor Ministartva omladine i sporta na zahtev za dodelu nacionalne penzije. 
Naša proslavljena rukometašica kaže da je 6. novembra prošle godine uputila dopis ministarki sporta Snežani Samardžić – Marković u kome je obavestila da je preko Rukometnog saveza Srbije dostavila sva potrebna dokumenta, koja su, prema informacijama iz saveza, na vreme prosleđena Ministarstvu. 
-Nisam dobila nikakv odgovor ni na davno podneti zashtev za sportsku penziju, ni na pismo upućeno na adresu Ministartva omladine i sporta – rekla je za Tanjug rekada najbolja rukometašica sveta. 
Vejnovć Torti kaže da joj je poznato da su mnogi sportisti u poslednje dve – tri godine ostvarili pravo na penziju, po staroj ili po izmenjenoj Uredbi o nacionalnim priznanjima za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta. 
-Prema mojim saznanjima, iz ekipe koja je igrala na prvenstvu sveta 1973. samo ja i moja sestra Milka Vejnović nismo nagrađene penzijama – kaže Torti i dodaje da bi volela da zna zbog čega je tako. 
Napominje da je nedavno nagrađena i golman zlatne reprezentacije Vesna Radović, koja je po penziju došla iz Amerike, kao i Ružica Miladinović, sa stalnom adresom u Zagrebu, gde je igrala klupski rukomet, kao i sestre Vejnović. 
Torti kaže da prepreka za dobijanje penzije nije njeno dvojno državljanstvo, jer se nikada nije odricala državljanstva Srbije. U knjigu državljana Srbije upisana je 1948. godine u banatskom selu Česteregu, gde je septembra 1945. godine stigla u kolevci „vlakom bez voznog reda“ iz Bosnske krajine. 
O Marinoj veličini svedoči monografija obajvljena povodom obeležavanja pet decenija Međunarodne rukometne federacije (IHF). Povodom tog jubileja, jugoslovenska i srpska rukometašica svrstana je među pet do tada najboljih igračica sveta. Preostale četiri bile su Nilsen (Danska ), Krečmar (Nemačka), Šterbinska (Mađarska) i Turčinova (Rusija).

Povezana vest:  Vuković: Odlično prvo poluvreme, razočaranje u nastavku