novak-pehar vimbldon

Đoković vrlo emotivan posle finala Vimbldona

Novi šampion Vimbldona, srpski teniser Novak Đoković slomljenim glasom je posle pobede čestitao rivalu u finalu, a onda posvetio trofej svojoj porodici, ali i prvom treneru u karijeri, Jeleni Genčić. Đoković je u pet setova pobedio Rodžera Federera, 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4 posle četiri sata borbe. Odmah nakon meča je zario lice u šake, kleknuo i pojeo vlat trave sa Vimbldona. 
Nakon što se zagrlio sa ljudima u svojoj loži, sa suzama u očima I drhtavim glasom je odgovarao na pitanja na terenu. 
-Čestitam pre svega Rodžeru na sjajnom turniru i na sjajnoj borbi. Bio je ovo veliki meč. On je veličanstveni šampion i pravi primer velikog sportiste – rekao je Đoković. 
Posle toga se okrenuo ka Federeru i rekao mu: „Poštujem sve što si uradio u karijeri i hvala ti što si me pustio da pobedim danas“. Đoković je u četvrtom setu imao meč loptu, ali je Federer posle toga od 2:5 došao do izjednačenja, a onda i pobede u tom setu. 
-Nadao sam se da će da promaši svoj prvi servis u tim trenucima, ali nije. To se retko dešava, i zato ima 17 grend slem titula i zato je najuspešniji ikada – jer igra najbolje kada je najteže. Nije mi bilo lako da povratim koncentraciju u petom setu, ne znam kako sam to uspeo – rekao je Đoković. 
On se tako vratio na prvo mesto ATP liste, a ovo mu je drugi Vimbldon u karijeri. 
-Uvek sam želeo da osvojim ovaj turnir, koji je najveći i najznačajniji na svetu. Prvi teniski meč koji sam ikada gledao bio je na Vimbldonu, kada sam imao pet godina. Uvek sam želeo da se borim ovde i jako sam zahvalan što mogu da držim ovaj trofej – rekao je Đoković. 
-Trofej posvećujem svojoj budućoj supruzi i bebi. Postaću otac, spremam se i dalje za to. Posvehujem ga i porodici i celom mom timu, koji žrtvuju svoje vreme zbog mene. A želim da ga posvetim i mom prvom treneru, koja me je naučila osnovama tenisa, Jeleni Genčić – rekao je Đoković. 
Jelena Genčić je preminula prošle godine. Federer je bio sabran i dostojanstven posle napornog meča. 
-Finale je bilo sjajno, ne mogu da verujem da sam ušao u peti set. On je veliki protivnik, što sam, naravno, znao. Znao sam da će biti teško i fizički jer je on sjajno spremljen. Čestitam ti, zaslužio si da osvojiš turnir – rekao je Federer. 
Švajcarca su iz lože gledali supruga i dve ćerke. 
-Ne znam da li su one svesne šta se dešava, ali sam siguran da osećaju podršku publike. Hvala vam, vidimo se sledeće godine – rekao je Federer. 

Povezana vest:  Fed kup tim Srbije takmičenje u 2019. počinje iz Velike Britanije