Vaterpolo reprezentacija Hrvatske osvojila je večeras Svetsko prvenstvo u Budimpešti, pošto je u finalu pobedila domaćina Mađarsku sa 8:6 (4:0, 0:2, 2:2, 2:2).
Reprezentacija Hrvatske je tako osvojila svoju drugu zlatnu medalju, a do pobede je predvodio Sandro Sukno sa tri gola. Havijer Garsija postigao je dva gola, dok su po jedan postigli Luka Lončar, Marko Joković i Marko Macan.

Povezana vest:  Vujasinović vodi Srbiju protiv Francuske

Najefikasniji u ekipi Mađarske bio je Marton Vamoš sa tri gola, dok su po gol postigli Bela Torok, Balaž Erdelji i Kristijan Manherc.

Hrvatska je dobro počela meč, povela je sa 4:0 i čuvala prednost uglavnom zahvaljujući golmanu Marku Bijaču. Međutim, ekipa je posle toga stala, nije uspela da postigne gol u drugoj četvrtini, pa je Mađarska na poluvreme otišla sa dva gola zaostatka.

Povezana vest:  Nekoliko hiljada ljudi dočekalo vaterpoliste Srbije

Mađarska je dobro počela i treću četvrtinu i golovima Erdeljija i Manherca izjednačila na 5:5. Hrvatski tim se u završnici „probudio“, a gol je postigao dva minuta i 15 sekundi pre kraja preko Garsije. On je ubrzo vratio Hrvatskoj dva gola prednosti, kada je pogodio mrežu sa više od devet metara, pa je deonica završena vođstvom od 6:4.

Povezana vest:  EP HRVATSKA 2010, Pobede Španija i Rumunije, Makedonija poslednja

Hrvatski golman Bijač je bio siguran i zaustavljao je šuteve Mađara, a dobro je branio i mađarski golman Viktor Nađ, ali to njegovi saigrači nisu uspeli da iskoriste i primaknu se protivniku.

Sukno je s igračem više doneo tri gola prednosti svom timu, a zatim su se Mađari primakli na 6:7 golovima Vamoša. Nalet Mađara zaustavio je Sukno i obezbedio pobedu Hrvatskoj u finalu Svetskog prvenstva.