Srpsko veslanje imaće dve posade u finalima Svetskog kupa koji se u nedelju, 7. maja 2017, završava na Regatnoj stazi na Savskom jezeru, epilog je subotnjeg dana velikog međunarodnog takmičenja koje je u našem gradu okupilo predstavnike 26 zemalja. Prvi do okršaja za odličje stigao je dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik. Naš čamac je, posle pobede u kvalifikacijama, „upisao“ još jedan trijumf na Adi Ciganliji, ovoga puta u polufinalu. U drugoj grupi sigurno je pobedio s vremenom 6:38.96. Druga kroz cilj prošla Holandija (6:40.75), a treća Belorusija2 (6:42.11), i one će se, poput srpskog dvojica, u nedelju od 12,03 č boriti za medalje u ovoj disciplini. Četvrta Belorusija3 (6:46.25), peta Švajcarska (6:47.24) i šesta Poljska2 (6:56.69) veslaće u B finalu. Vasić i Beđik su, kao što je bio slučaj u kvalifikacijama, od samog početka trke polufinala izbili na čelo. Holanđanima Versluisu i Stinmanu su nakon prvih 500 metara bežali sekundu i po, a na ulasku u drugu polovinu trke tu prednost su uspeli da dupliraju. Već tada je bilo očigledno da niko ne može da ugrozi novu pobedu našeg čamca na Adi Ciganliji, koji je u poslednju četvrtinu trke ušao sa zalihom od gotovo pet sekundi u odnosu na drugoplasirane. To mu je omogućilo da bez velikog napora zadrži prvo mesto i sa maksimalnim učinkom od dve pobede dočeka poslednji okršaj na Adi. Iz prve grupe polufinala u finale A otišle su posade Velike Britanije1 (6:38.35), Belorusije 1 (6:40.10) i Češke (6:42.14).

– I trku polufinala smo izveslali po planu i dogovoru. Već posle 10-tog zaveslaja smo postali lideri trke i tu poziciju niko nam nije ni najmanje ugrozio, tako da i nije bilo potrebe da vučemo maksimalno do kraja. Ono najbolje smo sačuvali za sutrašnje finale. Najveći konkurenti za zlato biće nam Britanci Davson i Rositer, koji su, pored nas, najviše pokazali u dosadašnjem toku takmičenja. Radi se o novom britanskom čamcu, koji je bio drugi nabolji dvojac na njihovoj izbornoj regati. U svakom slučaju očekujem gustu trku do kraja. Ipak, kao i do sada, mi ćemo biti, pre svega, usresređeni na naš nastup. Želimo da izveslamo jednu tehnički savršenu trku, a u to slučaju, siguran sam, rezultat neće izostati – kazao je Miloš Vasić.

Povezana vest:  Košarkaši Zvezde otputovali u Barselonu

Nakon dvojca „vizu“ za finale overio je i Marko Marjanović u skifu. U prvoj grupi polufinala s vremenom 7:00.61 zauzeo treće mesto. Pored našeg skifiste među šest najboljih iz ove grupe polufinala plasirali su se čamci Hrvatske (6:58.43) i Rusije1 (6:59.38), dok će u B finalu veslati Azerbejdžan (7:10.32), Velika Britanija (7:13.86) i Bugarska (7:21.66). Marjanović je od početka do kraja polufinalnog okršaja bio treći. Doduše, gotovo celim tokom trke vodio je veliku bitku sa Rabčevim za drugo mesto, ali je na kraju Rus ipak postigao bolji rezultat. Olimpijski viceprvak Hrvat Martin nijednog trenutka nije ispušta prvo mesto iz ruku. Iz druge grupe polufinala u A finale plasirali su se čamci Švajcarske (7:00.57), Holandije1 (7:03.37) i Belorusije (7:05.45).

– Pre početka Svetskog kupa sam rekao da bih plasmanom među osam najboljih bio prezadovoljan. Ulaskom u finale već sam obezebedio najmanje šesto mesto što je rezultat kojim sam već premašio svoja očekivanja. Presrećan sam, pogotovo što je reč o skifu, uz osmerac, najprestižniju veslačku disciplinu. Takođe, ne sećam se da je ikada neki naš skifista veslao finale ovako velikog takmičenja čime moj uspeh posebno dobija na težini, kao i činjenica od koga sa sve bio bolji u polufinalu. Posle mene kroz cilj su prošli Bugarin Jotov i naturalizovani Azerbejdžanac Aleksandrov, osvajači mnogobrojnih odličja na svetskoj sceni, kao i Lambert, štoker britanskog četverca skul koji je u Riju bio peti. I u finalu ću pokušati da izveslam još jednu maksimalnu trku. Već sam dokazao da mogu da se borim sa trenutno najboljim skifistima i sa velikim samopouzdanjem krećem u završne pripreme za Evropsko prventsvo u Češkoj kroz tri nedelje, najznačajnije takmičenje u ovom delu sezone – istakao je Marjanović.

Povezana vest:  KAJAK/KANU SP SEGEDIN, U finalu dve posade Srbije, ženski četvorosed osvojio olimpijsku vizu za London

Četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić, Damjan Lazić nije uspeo da se domogne finala, pa će u nedelju od 9,45 č veslati u B finalu. Naša mlada posada je u drugoj grupi repesaža s vremenom 6:08.24 zauzela četvrto mesto. Prva dva mesta, koja su vodila u finale, osvojile su Španija (6:03.30) i Holandija1 (6:04.64), dok će Rusija3 (6:06.62) i Švajcarska (6:12.17), poput Srbije, u B finale. Naš teški četverac je od samog početka zaostao za konkurencijom. U drugu polovinu trke ušao je kao peti, a do cilja je uspeo da podigne plasman za jedno mesto. Iz prve grupe repesaža u nedeljno finale (12,48 č), do kojeg su direktno iz kvalifikacija otišle posade Velike Britanije i Holandije2, plasirali su se čamci Rusije2 (6:06.36) i Rusije1 (6:07.91).

– Momci su u repesažu odradili ono što se od njih i očekivalo. Dobro su izveslali trku u solidno jakoj konkurenciji i na kraju došli do mesta koje ih je odvelo u B finale. Sutrašnji zadatak im je da osvoje jedno od prva dva mesta i da se tako nametnu za Evropsko prvenstvo. Ovo je izuzetno mlada posada koju čine čak trojica mlađih seniora. Štroker Lazić je prva godina seniora B, Đerić i Beđik treća, s tim što je Beđik imao dugačku pauzu. Kada se sve to ima u vidu zadovoljan sam njihovim dosadašnjim nastupom na Svetskom kupu koji će im biti dragoceno iskustvo u nastavku sezone – rekao je trener ovog čamca Aleksandar Ivković.

Povezana vest:  Zvezda želi pobedu protiv Cibone, uprkos kadrovskim problemima

Poput četverca i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače će u nedelju veslati u B finalu u 9,35 č. Stanojević je prvoj grupi polufinala bio prvi ispod crte za finale. S vremenom 7:17.03 zauzeo je četvrto mesto. Prva tri mesta pripala su čamcima Mađarske (7:09.13), Hrvatske (7.11.98) i Slovačke (7.13.70), peta je bila Austrija2 (7:21.37), a šesti Tunis (7:25.30). Iz druge grupe polufinala u finale su se plasirali Švajcarska1 (7:06.80), Poljska (7:07.65) i Belgija (7:08.29). Ni srpski dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić, koji se iz repesaža u subotu pre podne plasirao u polufinale, nije uspeo da se domogne A finala. U drugoj grupi polufinala naš čamac je zauzeo peto mesto s vremenom 6:40.59, pa će se u nedelju od 9,40 č boriti za plasman od sedmog do 12. mesta. Prva tri mesta i plasman u finale obezbedili su čamci Republike Irske (6:30.70), Holandije1(6:32.26) i Španije (6.33.89), dok će, poput naše posade Portugalije1 (6:36.79) i Mađarske (6:41.39), veslati u B finalu. Iz prve grupe polufinala u finale su se plasirali čamci Velike Britanije1 (6:23.98), Poljske (6:25.85) i Češke (6:26.34).

 

Satnica srpskih čamaca na Svetskom kupu u Beogradu u nedelju, 7. maja

B finale – Skif za lake veslače Miloš Stanojević – Austrija2, Austrija1, SRBIJA, Slovenija, Češka, Tunis – 9,35 č

B finale – Dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić – Mađarska, Švajcarska1, Portugalija1, Velika Britanija2, SRBIJA, Holandija2 – 9,40 č

B finale – Četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić, Damjan Lazić –Belorusija, SRBIJA, Češka1, Rusija3, Češka2, Švajcarska – 9,45 č

Finale – Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik – Belorusija2, Holandija, SRBIJA, Velika Britanija1, Belorusija1, Češka – 12,03 č

Finale – Skif Marko Marjanović – SRBIJA, Rusija1, Hrvatska1, Švajcarska, Holandija1, Belorusija – 13,18 č