Najbolji srpski juniori u četvrtak popodne putuju u Nemačku gde će se 20. i 21. maja 2017, na Regatnoj stazi na jezeru Elfrater u Krefeldu, ogledati na Evropskom prvenstvu za juniore. U konkurenciji 183 posade iz 30-tak zemalja naći će se i četiri srpska čamca u kojima će veslati ukupno devet reprezentazivaca. U skifu će nastupiti Aleksandar Izda koji je debitovao na evropskim prvenstvima za juniore prošle godine u Trakaiju gde je u četverac skulku zauzeo 18. mesto. Pred odlazak za Nemačku naš skifista je poručio da će dati sve od sebe da se u jakoj i najbrojnijoj konkurenciji od čak 24 čamca pokaže u najlepšem svetlu.

– Ciljam finale, a potom i borbu za odličje. Za to sam naporno i fanatično radio celu zimu i sada je vreme da pokažem svoj kvalitet na velikoj evropskoj juniorskoj sceni. Verujem u sebe i trenere koji su radili samnom i znam da smo zajedno učinili maksimum da za ovo takmičenje budem u najboljoj mogućj formi. Sada je sve na meni i siguran sam da ću, uz maksimum na stazi, imati šansu da ostvarim odličan plasman. Ni sa jednim potencijalnim rivalom koji me čeka u Krefeldu do sada nisam imao prilike da se borim. Međutim, konkurencija će svakako biti žestoka pošto da će u skifu svoje čamce imati mnoge veslačke evropske i svetske velesile kao što su Velika Britanija, Nemačka, Francuska… – kazao je Izda.

Povezana vest:  Grujić i Džombeta: Spremni smo za Svetski kup

U srpskom dvojcu bez kormilara veslaće Vuk Mladenović i Veselin Tričković, koji su lane na Evropskom prvenstvu za juniore u Litvaniji osvojili srebro u četvercu sa kormilarom, a potom u istom čamcu za dlaku ostali bez odličja na Svetskom prvenstvu za juniore u Roterdamu. U Krefeldu će se za odličje boriti sa još 13 posada.

– Idemo u Nemačku da pružimo svoj trenutni maksimum. Prvi cilj jeste da dosegnemo do finala, a posle toga ćemo razmišljati i o napadu na medalju. Trebalo nam je vrememena da se malo prilagodimo na dvojac budući da je u ovom čamcu malo teže uhvatiti balans. Promenili smo i marku čamca, budući da smo iz “Empahera” prešli u “Filipi”. Od rivala nas, između ostalog, očekuju i Hrvati Patrik i Anton Lončarević koji su nas “tukli” na “Croatia Open”. Međutim, od tada smo dosta napredovali i verujem da će u Krefeldu biti druga priča. Pored Hrvata u Nemačkoj će biti još nekoliko odličnih posada, a nadam se da imamo materijala da se ravnopravno borimo sa svima – istakao je Mladenović.

Jedan od četvorice debitanata na evropskim prvenstvima iz redova naše reprezentacije biće štroker dubl skula Danilo Selaković. On će u ovom čamcu veslati sa, takođe debitantom, Aleksom Petrovićem.

Povezana vest:  VESLANJE, SP ZA JUNIORE 2013, LITVANIJA, Sva tri srpska čamca u borbi za medalje

– I Petrović i ja ćemo prvi put učestovati na ovako velikom takmičenju, a nadamo se da će nam se isplatiti veliki trud koji smo uložili na treninzima kako u ovom pripremnom period, tako i u celom dosadašnjem toku karijere. Naš cilj je finale, a na licu mesta ćemo videti da li imamo štofa za to. Sa tri posade koje će nam biti potencijalni rivali u Nemačkoj ogledali smo se ove godine u Zagrebu, a tamo smo jedino izgubili od Hrvata Farkasa i Habude, iako smo u finalu bili u vođstvu veći deo trke. Od Slovaka Harjusa i Kustena na Jarunu smo bili bolji u kvalifikacijama, ali smo za dlaku poraženu u trci za odličja, u kojoj smo bili ispred Slovenaca Časa i Puheka. Čas je inače bio u slovenačkom dubl skulu koji je lane na Evropskom prvenstvu u Litvaniji osvojio šesto mesto. Što se ostalih posada tiče u Krefeldu će pored sjajnih domaćina učestovati i Danci i Norvežani koji su poznati kao odlični skuleri – rekao je Selaković, čiji je stariji brat Nikola, osvajač seniorske bronze u četvercu bez kormilara za lake veslače na Evropskom prvenstvu u Varezeu 2012, trenutno na studijama u Americi.

Četverac bez kormilara Veljko Milovanović, Vukašin Pivač, Pavle Lijeskić i Marko Đuranović je naša najmlađa posada koja će nastupiti u Nemačkoj, budući da su Lijeskić i Đuranović tek prva godina juniora. Na poziciji 2 u ovom čamcu sedeće Pivač, koji je celu prošlu godinu proveo u skifu. U ovom čamcu je bio 12. na EP za juniore u Litvaniji, te 24. na SP za juniore u Holandiji.

Povezana vest:  SINHRONO PLIVANJE, Ruskinje nastavile dominaciju u sinhronom plivanju

– Srećan sam što, posle skifa, veslam u četvercu. U ovom čamcu je sve drugačije i mnogo zanimljivije, a najbitnije je to što sve vrste osećanja mogu da podelim sa još trojicom veslača. Napravili smo odličnu atmosferu i u takom raspoloženju putujemo na šampionat. Privilegija je što učestvujemo na ovako velikom takmičenju, a jedini cilj će nam biti da pobedimo sami sebe i da u Krefeldu postignemo svoja najbolja vremena u ovom čamcu. O konkurenciji ne razmišljamo i ceo fokus nam je na to da u svakoj trci budemo na maksimalnom niovu i da prenesemo sve što smo radili na treninzima – napomenuo je Pivač, mlađi brat svetskog prvaka u dvojcu bez kormilara za seniore do 23 godine, Viktora Pivača.

Žreb kvalifikacionih grupa na Evropskom prvenstvu za juniore biće održan u petak od 17 časova. Dan kasnije, od 8,30 č, počinju kvalifikacije. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U nedelju, 21. maja, veslaju se polufinala i finala.