Čurug je u subotu, 17. juna 2017. bio domaćin drugog kola Omladinske lige Srbije koje su organizovali Veslački savez Srbije i Veslački klub Čurug. Takmičenje u Čurugu okupilo je 128 pionirskih i kadetskih posada iz 13 srpskih klubova Begeja 1883, Galeba, Grafičara, Danubiusa 1885, Zreneksa, Palića, Partizana, Save, Smedereva, Srebrnog jezera, Tamiša, Crvene zvede i Čuruga. Iako je domaćin imao ogromnih problema zbog jakog vetra, koji se iz minuta u minut pojačavao, regata je na kraju uspešno završena, a kao ukupni pobednik promovisan je Veslački klub Danubius 1885. Takmičari novosadskog kluba osvojili su 10 odličja, od toga po tri zlatne i srebrne i četiri bronzane. Drugo mesto u ukupnom plasmanu, sa tri zlata i jednom bronzom, pripalo je Crvenoj zvezdi, a treće domaćinu Čurugu koji je stigao do dva zlata i jedne bronze. Pored ova tri kluba medalje u Čurugu osvojili su i Galeb (1.5 zlata – 1 srebro – 1 bronza), Partizan (1 – 1 – 2), Sava (1 – / – 1), Smederevo (0.5 – 1 – 1), Grafičar (/– 4 – 1) i Palić (/– 2 – /).

Povezana vest:  VESLANJE, Četiri od pet srpskih čamaca ostalo u trci za evropske medalje u Račicama

– Vetar nam je tokom čitave regate zadavao ogromne probleme, posebno kada su na red došli finalni okršaji. Zbog toga smo morali da otkažemo sve četiri trke B finala, u skifu i dubl skulu za pionire i kadete. Uprkos svemu, uz maksimalni trud svih nas koji smo učestvovali u organizaciji, ribočuvarima na jezeru, Sudijskoj komisiji i nadasve stpljenju samih takmičara i trenera uspeli smo da u regularnim uslovima održimo još jedan veslači događaj u Čurugu. To nam je omogućio i geografski položaj jezera u Čurugu jer da je na bilo kojem drugom mestu duvao tako jak vetar održavanje regate ne bi bilo moguće. Ovo je možda i dobra preporuka da se ovde organizuju još neka, možda i veća, veslačka takmičenja – kazao je sportski direktor Veslačkog kluba Čurug Ivan Tucakov i dodao – Ovom prilikom se zahvaljujem svim klubovima koji su učestvovali na regati u Čurugu kao i svima koji su bili deo organizacije, pogovoto što su uslovi bili specifični. Posebno nam je drago što se na našem jezeru takmičilo čak 128 posada, a svi mladi veslači i veslačice su pokazali veliku ozbiljnost i kvalitet što daje nadu da srpsko veslanje ne mora da brine za budućnost. Mi smo se kao domaćini svojski potrudili da sve aspekte organizacije podignemo na viši nivo u odnosu na prethodne godine, što su, siguran sam, sami učesnici primetili.

Povezana vest:  Felps suspendovan šest meseci i ne učestvuje na SP 2015.

Veslački klub Čurug je ovom prilikom uveo i novinu kada je Omladinska liga Srbije u pitanju.

– Odlučili smo da zvanično proglasimo i ukupnog pobednika drugog kola Omladinske lige Srbije i da mu uručimo specijalni pehar. Ovoga puta on je pripao Veslačkom klubu Danubius 1885 koji je osvojio tri zlatna odličja, isto kao i Crvena Zvezda, ali je imao i tri srebra i čak četiri bronze. Mislim da bi proglašenje ukupnog pobednika trebalo da postane pravilo i na ostalim regatama Omladinske lige Srbije – istakao je Tucakov.

Povezana vest:  Veslači i veslačice u petoj brzini

Do kraja Omladinske lige Srbije ostala su još dva kola. Naredno će biti održano 26. avgusta na lokaciji koja će biti naknadno određena, a poslednje 14. oktobra u Novom Sadu.

 

Skor medalja na drugom kolu Omladinske lige Srbije

Klub Zlato Srebro Bronza Ukupno
Danubius 1885 3 3 4 10
Crvena zvezda 3 / 1 4
Čurug 2 / 1 3
Galeb 1.5 1 1 3.5
Partizan 1 1 2 4
Sava 1 / 1 2
Smederevo 0.5 1 1 2.5
Grafičar / 4 1 5
Palić / 2 / 2

Kompletne rezultate drugog kola Omladinske lige Srbije možete preuzeti OVDE