Odbrojavanje je odavno počelo. Još dva dana su ostala do početka Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine na kojem će se u Plovdivu od srede, 19. jula 2017, do nedelje, 23. jula, ogledati najboljih 845 veslača i veslačica iz 54 zemlje. Među njima će biti i jedanaestoro reprezentativaca Srbije koji će veslati u pet čamaca. Sa svojim trenerima u ponedeljak su otputovali u Bugarsku gde će imati dan-dva da opipaju stazu, utegnu čamce i obave poslednje pripreme pred start kvalifikacionih trka. Svi oni su pred početak prvenstva imali istu želju – da još jednom na najbolji način prezentuju srpsko veslanje na velikoj svetskoj sceni. S druge strane rezultatski ciljevi im će se razlikovati.

U skifu za lake veslače nastupiće Nikola Selaković koji će se u Plovdivu vratiti na veliku reprezentativnu scenu posle tri godine pauze i nastupa u četvercu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu 2014. Najmlađi osvajač seniorskog evropskog odličja, koje je sa samo 17 godina prigrabio bronzu u četvercu bez kormilara za lake veslače na Evropskom prvenstvu za seniore u Varezeu 2012, u Plovdivu će “upisati” svoj prvi nastup u skifu na nekom velikom takmičenju. Ujedno ovo će mu biti oproštajno svetsko prvenstvo za mlađe seniore.

– S obzirom da je u skifu za lake veslače prijavljeno čak 34 čamaca očekujem me pet trka što do sada koje nikada nisam iskusio na nekom velikom takmičenju. U završnim pripremam sam pokazao da mogu da razvijem velike brzine u ovom čamcu, ali mi nedostaje kontinuitet, što i ne čudi budući da smo prošle godine zbog povrede napravio šestomesečnu pauzu, a vratio se treninzima u januaru. Sve u svemu potrudiću se da u svojoj trci pošteno oznojim rivale i da pružim svoj trenutni maksimum, a videćemo na licu mesta za koji plasman trenutno vredim. Skif je jedno sasvim novo iskustvo za mene. Ove godine je bio plan da veslam u četvercu bez kormilara, ali sam zbog alergije ispao iz ovog čamca pred regatu na Bledu. Trener Smiljanić i ja smo pred Izbornu regatu vagali u kom skifu da nastupim, a konačna odluka je bila da to bude u lakom s obzirom da sam na granici s kilažom. U prvoj izbornoj trci na Srebrnom jezeru imao sam mali kiks, ali sam u drugoj pokazao svoje pravo lice i domogao se norme za Plovdiv – istakao je Nikola Selaković, štorker osmerca Instituta tehnologije na Floridi na kojem je stigao do treće godine građevine.

Prošlogodišnji juniori i debitanti na svetskim prvenstvima za seniore B, Đorđe Urukalo i Dimitrije Iboričić, veslaće u dubl skulu gde je prijavljeno 22 posada. Po rečima štrokera ovoga čamaca, Ibročića, velika mu je čast što će biti u sastavu Srbije na ovom takmičenju.

Povezana vest:  KAJAK, Zlatna medalja za srpski dvosed na 200 metara

Ovo nam je prva godina seniorskog staža i presrećni smo samom činjenicom da smo uspeli da se plasiramo na šampionat. Na taj način smo i Urukalo i ja napravili dobar početni korak u ovoj konkurenciji koja je, pokazalo se mnogo puta ranije, može da bude prelomna kada je cela veslačka karijera u pitanju. Ovu godinu i ovo takmičenje doživljamo i kao zamajac i odskočnu dasku za neke ozbiljnije rezultate dogodine, tim pre što je iza obojice relativno kratak veslački staž, pa samim tim postoji još mnogo prostora za napredak. Bez obzira na to u Plovdiv putujemo sa velikim samopouzdanjem potkrepljenim činjenicom da smo odlično radili i mnogo naredovali u prethodnom periodu. Na regati na Bledu smo imali direktne duele sa veslačima iz Slovenije, Mađarske i Bugarske, koji će nastupiti u Plovdivu. U tim trkama smo videli da možemo da se ravnopravno nosimo sa njima, iako nas u Bugarskoj očekuje najjača moguća konkurencija, budući da će nastupiti sve veslače velesile. Prva meta nam je plasman u polufinale. Ukoliko je pogodimo bili bismo makismalno rasterećeni i možda bismo mogli da razmišljamo o nekim višim ciljevima – kazao je Ibročić koga „s klupe“ predvodi otac Petar, inače prvi čovek struke u Danubiusu 1885 – Na treninzima otac i ja imamo potpuno profesionalan odnos, istovetan onom koji imaju svi treneri sa svojim veslačima. Ipak, prednost toga što mi je otac i trener jeste u činjenici da se bolje razumemo, lakše menjamo informacije, što samim tim doprinosi opuštenijoj atsmoferi u ekipi.

Poput Selakovića, Viktor Pivač i Martin Mačković će se u Plovdivu oprostiti od konkurencije mlađih seniora. Duo supertalentovani naših veslača, koji su juniorsku karijeru završili 2013. evropskim zlatom i svetskom bronzom u osmercu, svoj ogroman potencijal nastavili su da demonstriraju i u konkurenciji mlađih seniora, doduše u dvojcu bez kormilara. U ovom čamcu osvojili su bronze na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine u Varezeu 201. i Plovdivu 2015, te zlato na planetranom šampionatu za mlađe seniore u Roterdamu prošle godine. Sjajnim uspesima u proteklom periodu treba dodati i bronzu na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu 2015, u dvojcu sa kormilarom Lukom Mladenovićem.

– Želimo u Plovdivu da odbranimo svetski tron koji smo osvojili lane u Roterdamu, iako smo svesni da će biti mnogo teško. Među 16 čamaca, biće nekoliko izuzetno jakih posada. Ipak, mislim da će nam Rumuni Tiganesku i Paskari, koji su na nedavnom Svetskom kupu u Lucernu osvojili visoko četvrto mesto, biti glavni konkurenti za zlato. S druge strane i nas dvojica smo napredovali u odnosu na 2016. Za razliku od nekih prethodnih godina, kada nam je po povratku iz Amerike bilo potrebno mnogo vremena da se usaglasimo u čamcu, ovoga puta to smo uradili znatno brže. Poklopili smo se gotovo odmah po sedanju u dvojac i brzo smo mogli da hvatamo brzine – „podvukao“ je Viktor Pivač kome je ostala još godina da završi studije na Univerzitetu Vašington sa kojim je ove godine postao prvak Amerike u drugom osmercu – I Mačković, koji studira na Berkliju, i ja naredne godine zavšavamo studije. Plan je da se vratimo u Srbiju i da pokušamo da se borimo za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Povezana vest:  SVETSKI VESLAČKI KUP U BEOGRADU (3-6. MAJ), Prvi čovek svetskog veslanja pohvalio organizaciju Svetskog kupa

Ceo sastav srpskog teškog četverca u Plovdivu će debitovati na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine. Štorker ovog čamca, Damjan Lazić, lane je do srebra na Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju predvodio srpski četverac sa kormilarom u kojem je iz ovogodišnjeg teškog četverca veslao i Vanja Obradović. Pored njih dvojce u Plovdivu će u našoj najvećoj posadi nastupiti i Aleksandar Beđik, koji se ove godine oprašta od konkurencije mlađih seniora, i godinu dana mlađi Igor Đerić.

– Došao je trenutak da se oprobamo sa najboljih svetskim posadama u konkurenciji mlađih seniora i da vidimo od kakvog smo materijala satkani. Verujemo u sebe i sve što smo radili u prethodnom periodu, a nadamo se da ćemo ispuniti ono što se od nas očekuje i ono za šta realno imamo kvalitet u ovom trenutku. Cilj je finale, iako smo svesni činjenice da će put do njega biti nemilosrdan. U teškom četvercu je prijavljeno 16 čamaca, a svoje predstavike u ovoj disciplini imaće svi svetski veslački kolosi – Velika Britanija, Rumunija, Nemačka, Italija, Australija… U odnosu na Svetski kup u Beogradu i Evropsko prvenstvo za seniore u Račicama naša posada je pretpela jednu promenu, pošto je u čamac, umesto senora A Igora Lucića, ušao Vanja Obradović. Lucićevu snagu i iskustvo uspeli smo da nadomestimo Obradovićevom dužinom zaveslaja i većom harmonijom u čamcu budući da smo imali znatno više vremena za uveslavanje. To se posebno osetilo na završnim pripremama na Srebrnom jezeru gde smo gotovo svakodnevno imali skok u brzini i svim ostalim segmentima – rekao je Lazić koji 20-tak dana nakon šampionata u Plovdivu otvara novo poglavlje svog veslačko-obrazovnog puta – Upisao sam, u akademskom smislu, izuzetno jak Univerzitet Dreksler u Filadelfiji i 11. avgusta krećem put Amerike. Upravo zbog toga šampionat u Plovdivu za mene ima poseban emotovan značaj. Iako mi je želja da se svake godine vraćam iz Amerike i da produbljujem svoju veslačku priču u Srbiji, svestan sam činjenice da put može da odvede na drugu stranu, i da predstojeće Svetsko prvenstvo može da mi bude i poslednje u dresu naše reprezentacije, barem za neki određeni period. U svakom slučaju predstoji mi period uklapanja sa novim načinom života i obaveza, a to će mi biti olakšano budući da zajedno samnom studiranje na Drekselu počinje i Lazar Lazović iz Crvene zvezde, a da je već tamo Dimitrije Regodić iz Partizana. Od septembra počinje i formiranje veslačkog tima, koji do sada nije imao neke ozbiljnije rezultate na Univerzitetskim prvenstvima Amerike. Do tada ću trenirati individualno u želji da odmah zauzmem svoje mesto, a s obzirom na veslačke rezultate i na iskustvo učešća na najvećim svetskim veslački takmičenjima verujem da mogu da postanem jedan od glavnih aduta studentskog tima Drekslera.

Povezana vest:  PLIVANJE, Bez plivačkih odela, teško do rekorda

Jedinu srpsku žensku posadu u Plovdivu činiće Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić koje će nastupiti u dvojcu bez kormilara u kojem je prijavljeno ukupno 13 posada.

– Milica i ja debitujemo na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine, a ujedno prvi put na nekom velikom takmičenju ćemo veslati u dvojcu bez kormilara. Obe smo u dosadašnoj karijeri na zvaničnim reprezentativnim regatama veslale isključivo u skul disciplinama. Prešli smo na rimen veslanje i mogu da kažem da mi se izuzetno svidela ta promena. Zbog svega navedenog ne možemo da odredimo neki jasan cilj. Konkurenciju uopšte ne poznajemo, a bližu sliku o našoj vrednosti imaćemo tek posle kvalifikacija – kazala je Jošićeva, štroker ženskog dvojca bez kormilara koja od prošle godine studira u Americi – I Milica i ja smo na Univerzitetu Ostin u Teksasu. Ona studira matematiku, a ja neuorlogiju. Odlično smo se uklopile i u veslački tim. Milica je bila petica, a ja štroker osmerca koji je osvojio četvrto mesto na Univerzitetskom prvenstvu Amerike, što je ujedno bio najbolji plasman nekog ženskog osmerca sa našeg univerziteta. Upravo u Americi smo napravili prvi dodir sa rimen veslanjem, a nadam se da naši najbbolji rezultati u dvojcu tek slede.

Žreb kvalifikacionih grupa na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine biće održan u utorak, 18. jula. Dan kasnije počinju kvalifikacije kada će se na stazi naći skifista za lake veslače Nikola Selaković, četverac bez kormilara Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Damjan Lazić i ženski dvojac bez kormilara Milica Slijepčević, Ljiljana Jošić. Svoje prve trke u Plovdivu dubl skul Đorđe Urukalo, Dimitrije Iboričić i dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković imaće u četvrtak, 20. jula.