U nedelju, 24. septembra 2017, u Sarasoti (SAD) počinje Svetsko prvenstvo za seniore na kojem će se za planetarna odličja boriti 936 veslača i veslačica iz 69 zemalja. Među njima će biti i petoro srpskih reprezentativaca koji će nastupiti u tri čamca. U skifu će veslati Marko Marjanović, u dvojcu bez kormilara Nenad Beđik i Miloš Vasić, a u istom čamcu, u konkurenciji veslačica, Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić. Naši reprezentativci sa svojim trenerima Nebojšom Ilićem (muški skif i dvojac bez kormilara) i Dejvom O’Nilom (ženski dvojac) već nekoliko dana u gradu na Zapadonoj obali Floride “opipavaju” novu Regatnu stazu, koja se nalazi na veštačkom jezeru velelepnog parka “Nejtan Benderson”, i obavljaju poslednje pripreme za start šampionata. Vasić i Beđik u takmičenje u Sarasoti, najznačajnije i najjače u ovoj godini, ulaze sa tri odličja na međunarodnoj sceni u 2017. Na svetskim kupovima u Beogradu i Poznanju prigrabili su srebra, dok su na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama izlili bronzu. Ipak, za razliku od tih takmičenja na šampionatu u SAD Vasić će biti štroker, budući da je ta kombinacija u čamcu pokazala odlične rezultate u tromesečnim pripremama za predstojeće takmičenje.
– Konačno se približio početak Svetskog prvenstva za seniore koje se ove godine, s obzirom da je na američkom kontinentu, održava u znatno kasnijem terminu. Pripreme su trajale gotovo tri meseca, a veći njihov deo smo proveli u Jajcu. Bilo je naporno i zahtevno, a presrećni smo što smo plan i program ispunili do tančina, pa maksimalno spremni dočekujemo start šampionata. Jedina novina je to da sam ja sada na poziciji štrokera. Imali smo dovoljno vremena da probamo ovu kombinaciju koja se pokazala kao brža, tako da ćemo u njoj nastupiti na šampionatu – rekao je Miloš Vasić i dodao – Konkurencija u Sarasoti biće paklena. Prijavljeno je 19 posada, a mislim da će šest-sedam čamaca ravnopravno konkurisati za postolje. Među njima će svakako biti Novozelanđani Marej i Hanter, naslednici čuvenog dvojca Bond, Marej, koji su zlatnom medaljom na Svetskom kupu u Lucernu pokazali izuzetnu vrednost. Na toj regati olimpijski pobednici u dubl skulu, braća Sinković iz Hrvatske, osvojili su svoje prvo odličje u dvojcu – srebro i pokazali da će biti najozbiljniji pretedenti za postolje u Sarasoti. Pored ova dva čamca po kvalitetu se izdvajaju i evropski prvaci i viceprvaci iz Račica, Italijani Lodo i Vičino, odnosno braća Onfrej iz Francuske, Česi Podražil i Helešik, kao i novi britanski dvojac Džefri, Džordž… U svakom slučaju biće uzbudljivo, a nadam se da ćemo na još jednom velikom međunarodnom takmičenju u ovoj godini stići do finala. Posle bi sve bilo otvoreno..
Beđik je u Sarasoti u ponedeljak, 18. septembra, dočekao i prelepu vest iz Beograda. Supruga Jovana na svet je donela prvenca, sina Viktora.
– Rođenje sina Viktora biće mi svakako dodatni motiv da se na šampionatu u Americi prikažem u još boljem svetlu i da, na neki način, opravdam to što nisam bio tu kada je došao na svet. Budući da obavljamo poslednje pripreme za start šampionata proslava je morala da bude kratka, a pravo slavlje će sačakati povratak u Beograd. Nazdravili smo između sebe, a čestitke sam dobio i od turskih reprezentativaca sa kojima se ovde najviše družimo – istakao je Beđik, osvrnuvši se na uslove u Sarasoti. – Polako ali sigurno smo se adaptirali na klimu na Floridi, gde je izuzetno visoka vlažnost vazduha, dok se temperatura konstantno kreće oko 30 stepeni. Spremni smo za prve trke, a na licu mesta videli smo konkurente koji u talasima pristizali u Sarasotu. Novi Regatni centar je zaista velelepan, a na samoj stazi stalno duvaju kontra i kontra-bok vetar. Ako tako bude na samom šampionatu trke će biti spore. Međutim, nama to neće predstavljati problem i nadam se da ćemo, bez obzira na uslove, ispuniti naša i trenerova očekivanja.
Marko Marjanović se nada da će u Sarasoti pomeriti svoje granice u skifu, u kojem ove godine prvi put nastupa. Na Svetskom kupu u Beogradu osvojio je bronzu, potom je na Evropskom prvenstvu u Račicama bio sedmi, a na Svetskom kupu u Poznanju osmi. Na planetarnom šampionatu očekuje ga najbrojnija konkurencija budući da će se u ovoj disciplini ogledati čak 39 čamaca.
– Iako je prijavljen veliki broj čamaca mislim da će se za finale, a potom i za medalju konkurisati osam skifista koji su u toku ove godine pokazali najveću vrednost. To su Novozelanđanin Manson, svetski rekorder, Hrvat Martin, Čeh Sinjek, Kubanac Furnier Rodrigez, Nemac Naske, Švajcarac Stalhberg, Belorus Šharbačenija i ja. Odlično sam se pripremio za ovo takmičenje, a posebno sam zadovoljan što su me celim tokom dugačkih priprema zaobišle sve povrede i ostali zdravstveni problemi. Brzinski sam napredovao, ispunio i svoja i trenerova očekivanja u ovom ciklusu treninga, pa sa optimizom očekujem start šampionata. Vredim za finale, a do njega ću i doći ako uspem da u svakoj trci budem na svom najvišem nivou i ako budem imao i malo sreće – napomenuo je Marjanović – Prvi put se takmičimo u Americi, a nadam se da ćemo imati podršku od naših bivših veslača koji žive i rade u ovoj zemlji, posebno onih koji su baš na Floridi. Neki od njih su nas već posetili, a zaista mnogo nam znači kada na nekom takmičenju daleko od kuće ugledamo pored staze neke nama poznate i bliske ljude. To nam ulije dodatno samopouzdanje, a ovom prilikom pozivam sve koji su u mogućnosti da dođu u Sarasotu da nas podrže.
Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić u Sarasoti će “upisati” svoje drugo učeće na planetarnim šampionatima u 2017. Pre nešto manje od dva meseca u Plovdivu zauzele su osmo mesto na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine. U SAD, gde obe studiraju na Univerzitetu Ostin u Teksasu, očekuje ih još žešća konkurencija. U ovoj disciplini prijavljeno je 12 čamaca.
– Nakon šampionata u Plovdivu nastavile smo sa izuzetno jakim i obimnim treninzima. Promenile smo i popravile tehniku, a sigurno je da smo sada spremnije i brže u odnosu na prethodno takmičenje. Ipak, ne opterećujemo se plasmanom, budući da ćemo za rivalke imati osvajačice olimpijskih medalja, koje su istovremeno i mnogo iskusnije i starije od nas. Jedini cilj jeste da bez pritiska i opuštenim pristupom stignemo do svojih najboljih izdanja. Takođe, jedina meta za sada nam je posada Mekiska od koje smo izgubile u B finalu šampionata u Plovdivu. Želja nam je da ovog puta budemo bolje od nje – rekla je Jošićeva, štroker ženskog dvojca bez kormilara, koja kao najveće favorite za odličje u Sarasoti vidi posade Novog Zelanda, Danske, Velike Britanije, Španije i Rumunije.
Boje Srbije u Sarasoti trebalo da je da brani i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače, u kojem je pre dve godine u Ožibeleu osvojio svetsku bronzu, a lane na SP u Roterdamu bio šesti. Na žalost, vrsni sportista će propustiti šampionat u Americi pošto mu je preminuo otac, pa se u sredu vratio iz SAD u Srbiju.
Inače, šampionat u SAD će biti svečano otvoren u subotu, 23. septembra kada će biti održan i žreb kvalifikacionih grupa. Dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Miloš Vasić i skifista Marko Marjanović svoje prve trke u Sarasoti imaće u nedelju od 17,06 č po našem vremenu (11,06 č po lokalnom), odnosno 19,06 č. Slijepčevićeva i Jošićeva će kvalifikacije veslati u ponedeljak od 16,39 č.

Povezana vest:  VESLANJE, SP 2013, Đerić i Vasić trijumfom direktno do polufinala