Beograd i Regatna staza na Savskom jezeru od petka do nedelje (1-3. jun 2018.) biće mesto okupljanja svetske veslačke elite koja će se boriti za odličja na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu. U konkurenciji takmičara i takmičarki iz 42 zemalja, među kojima će biti brojni učesnici olimpijskih igara i osvajači svetskih odličja, naći će se i devetoro srpskih takmičara koji će nastupiti u šest čamaca. U skifovima će se ogledati Marko Marjanović, koji je lane na Svetskom kupu u Beogradu stigao do bronze, Miloš Vasić, član najuspešnijeg srpskog čamca (dvojca) u protekle tri godine, i Aleksandar Filipović. Godinama unazad najuspešniji srpski laki veslač Miloš Stanojević nastupiće u skifu za lake veslače, Igor Đerić i Aleksandar Beđik veslaće u dubl skulu u kojem su prošle godine postali evropski viceprvaci za seniore do 23 godine, a u istoj disciplini ogledaće se i mlađi seniori Vukašin Pivač i Dušan Slavnić. Jedinu srpsku žensku posadu pred domaćom publikom na Adi Ciganliji činiće Nataša Zarić i Jovana Arsić, koje će se takmičiti u dvojcu.

Povezana vest:  VESLANJE, Bronza za Ljiljanu Jošić na Bledskoj interancionalnoj regati

– A mušku reprezentaciju Srbije na predstojećem Svetskom kupu činiće skifisti Marko Marjanović, Miloš Vasić i Aleksandar Filipović, laki skifista Miloš Stanojević i dubl skul Igor Đerić, Aleksandar Beđik. Zbog povrede mišića leđa od pre tri nedelje regatu na Savskom jezeru propustiće Nenad Beđik tako da će njegov partner iz čamca, Miloš Vasić, nastupiti u skifu. Svi veslači su uspešno prošli pripremni period za ovo takmičenje i spremno dočekuju start trka – istakao je Nebojša Ilić, koordinator programa za seniore i seniore do 23 godine i dodao – Kao domaćini iskoristili smo priliku da u okviru Razvojnog programa Svetske veslačke federacije prijavimo još jedan dubl skul. Njega će činiti mlađi seniori Vukašin Pivač i Dušan Slavnić, a od njih očekujemo da imaju jedan afirmativni nastup u izuzetno jakoj svetskoj konkurenciji.

Povezana vest:  VESLANJE, SP NOVI ZELAND, Reprezentativci Srbije spremni za SP

Dušan Kovačević, koordinator programa za žensko veslanje, izrazio je zadovoljstvo što će Srbija na ovako velikom takmičenju imati žensku posadu što je, kao je istakao, dobra stvar za afirmaciju ženskog veslanja u našoj zemlji.

– Arsićeva i Zarićeva će nastupiti na Svetskom kupu u Beogradu u okviru Razvojnog programa Svetske veslačke federacije, posle čega ćemo videti da li će i ostati njen deo nakon ovog takmičenja. Njima je ovo prva velika međunarodna regata u ovom sastavu. Za razliku od Arsićeve koja ima iskustva sa najveće veslačke pozornice Zarićeva, koja je i dalje mlađa seniorka, novo je lice u srpskom veslanju. Svojim radom i potencijalnom obećava da može u dogledno vreme da stane uz rame dvema našim najboljim seniorskim veslačicama u ovom trenutku – Arsićevoj i Filipovićevoj, koja je trenutno povređena. Sve u svemu devojke su odlično radile, a videćemo šta i koliko mogu u konkurenciji čak 14 posada, što je za čak 11 više u ovoj disciplini nego prošlogodišnjem Svetskom kupu u našem glavnom gradu. Upravo taj podatak pokazuje da žensko veslanje doživljava afirmaciju u svetskim okvirima nakon što je lane doneta odluka o izjednačavanju broja muških i ženskih olimpijskih disciplina – istakao je Kovačević.

Povezana vest:  KAJAK, SP 2013, Dva sedma i jedno deveto mesto za Srbiju

U skifu je prijavljeno 37 čamaca, u skifu za lake veslače 25, u dubl skulu 24, a u ženskom dvojcu 14. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 1. juna. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 2. juna, a A i B finala u nedelju.