Veslačka sezona u Srbiji završena je pre više od mesec dana. Iako su zvanična takmičenja odavno stavljena “ad akta” u Veslačkom savezu Srbije nema odmora. Uporedo sa svođenjem računa za 2018. prave se planovi za narednu sezonu koja imati poseban značaj. Radi se o predolimpijskoj godini u kojoj će se, kada je veslanje u pitanju, podeliti najveći broj karata za Igre u Tokiju 2020. U osvrtu na rezultate u 2018. generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović izrazio je zadovoljstvo zbog održanja kontinuiteta osvajanja medalja na najvećoj svetskoj veslačkoj pozornici.

– U rezultatskom smislu bitno je da smo bronzom četverca Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić, Veljko Matić na Evropskom prvenstvu za juniore u Gravelinu, bronzom dubl skula Igor Đerić, Dušan Slavnić na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Brestu i srebrom Marka Marjanovića u skifu na Mediteranskim igrama u Taragoni i u ovoj godini imali osvajače medalja na velikim takmičenjima. Ostaje žal što se, kada je konkurencija seniora u pitanju, nismo domogli evropskih i svetskih medalja. Ipak, nadamo se da ćemo uz veliko pojačanje u stručnom štabu, koje smo nedavno dobili angažovanjem slavnog svetskog stručnjaka, Italijana Đovanija Postiljonea, već naredne sezone i u ovoj, najznačajnijoj kategoriji, jurišati na najviše plasmane – kaže na početku Jevremović.

Po njegovim rečima glavni razlog za uspostavljanje saradnje sa Postoljoneom jesu bolji rezultati muške i ženske seniorske reprezentacije.

– Angažovanjem Postiljenea, koji će imati najbližu moguću saradnju sa trenerskom i sportskom strukturom Veslačkog saveza Srbije, napravili smo istorijski korak budući da nikada nismo imali stranca na ovakvoj poziciji. Prve plodove rada, kada su seniori u pitanju, očekujemo u najskorijem vremenskom roku tj. već naredne godine kada će se voditi glavne bitke za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. S tim u vezi nadamo se da će nekoliko srpskih posada uspeti da se domogne “vize” za Tokio. Drugi razlog njegovog angažovanja jeste Razvojni program za juniore i kadete gde smatramo da ima mnogo prostora za napredak. Cilj je da se program rada još više centralizuje i još bolje prati njegova realizacija, sve sa željom da u budućnosti dobijemo više seniora kadrih za vrhunske rezultate. Veslački savez Srbije će pomno pratiti realizaciju celog ovog projekta koji podrazumeva i uključenje klupskih trenera u rad čime ćemo i dodatno pospešiti razvoj domaće struke – “podvlači” Jevremović.

Povezana vest:  VESLANJE, Nebojša Ilić: Važno je da osvajamo medalje u kontinuitetu

Pripreme za narednu sezonu uveliko su u toku. U trenažnom procesu je veliki broj veslača, a kako kaže Jevremović, i naredne godine će se na spiskovima reprezentacija za najveća takmičenja naći samo oni koji budu ispunili planove i programe Stručnog štaba.

– Seniore predvode proverene snage Miloš Vasić, Nenad Beđik i Marko Marjanović za kojima ne zaostaje ni Martin Mačković koji je ove godine završio studije u Americi i koji će posle duže vremena ceo pripremni program odraditi pod dirigentskom palicom našeg Stručnog tima. U januaru iz Amerike stiže i Viktor Pivač, koji je sa Mačkovićem ostvario briljantne rezultate u konkurenciji mlađih seniora, osvojivši četiri svetska odličja, jedno zlatno i tri bronzana. Svoju šansu u A timu za 2019. ravnopravno će tražiti i Aleksandar Filipović, Miloš Stanojević, Aleksandar Beđik, te Igor Đerić i Dušan Slavnić koji su ove godine poslednji put nastupili u konkurenciji mlađih seniora. Prezadovoljni smo i činjenicom da su se maksimalnom treningu posle pauza vratila dvojica sjajnih veslača – Veselin Savić, evropski seniorski prvak u dvojcu 2014, i Andrija Šljukić, svetski viceprvak u skifu za juniore 2013. i za seniore do 23 godine 2015. i učesnik Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016, gde je nastupio u dubl skulu sa Marjanovićem. Kada su seniorke u pitanju imamo grupu od pet dobrih veslačica koju čine Jovana Arsić i Nataša Zarić, koje su ove godine nastupile na tri jaka međunarodna takmičenja, Ivana Filipović koja se potpuno vratila veslanju posle povrede, i dve “Amerikanke”, Ljiljana Jošić i Milica Slijepčević, koje će januarski ciklus priprema odraditi u Srbiji – rekao je Jevremović.

Povezana vest:  JEDRENJE, Australijanci prvi u klasi 49

U osvrtu na 2018. glavni operativac VSS je ocenio da je srpsko veslanje imalo izuzetno uspešnu sezonu u organizacionom i diplomatskom smislu.

– Od Svetske veslačke federacija dobili smo najviše ocene za organizaciju Svetskog kupa u Beogradu. Ugled koji smo stekli u svetu veslanja najbolje oslikava podatak da je čak troje naših članova izabrano u važne komisije FISA. Tako je Nebojša Ilić postao član Takmičarke komisije, Nikola Stojić Komisije za organizaciju događaja, a Ana Nikolić Komisije za veteransko veslanje. Moja malenkost je reizabrana u bord Evropske veslačke konfederacije koja je od pre nedelju dana i zvanično postala nezavisna organizacija u odnosu sa FISA. Dobili smo organizaciju Evropskog prvenstva za juniore 2020, a gajimo nadu i radimo na tome da u doglednoj budućnosti budemo domaćini i najjačeg međunarodnog veslačkog takmičenja – Svetskog prvenstva za seniore. Srećni smo i što je nastavljen trend povećanja broja takmičara u mlađim kategorija, što su sva domaća takmičenja organizovana na visokom nivou i što smo prvi put ove godine proglasili ukupne pobednike Prvenstva Srbije, Kupa Srbije i Omladinske lige Srbije. Na taj način smo dodatno dali značaj ovim takmičenjima – smatra Jevremović.

“Gensek” VSS se dotakao i stvari koje su u 2018. obeležile međunarodnu veslačku scenu.

– I ove godine, kao što je bio slučaj i prethodnih, konkurencija na svetskoj sceni se znatno pojačala. Kada je reč o evropskim selekcijama Rumuni su ove godine napravili ogroman rezultatski skok i pokazali da će u budućnosti biti ozbiljan takmac za najviše plasmane najjačim veslačkim nacijama. Oni mnogo ulažu u veslanje, a jedan od mogućih razloga za veliki napredak jeste i dovođenje veslačkog stručnjaka iz Italije. I azijske zemlje stalno napreduju, a pored Kine, koja već ima odlične rezultate, pojavljuju se neke nove zemlje. Tako je, recimo, Uzbekistan ove godine imao učesnika na Olimpijskim igrama mladih. Južnoafrička Republika je postala veoma ozbiljna veslačka nacija, a to se može slobodno reći i za Argentinu, Brazil, Čile… Bez obzira što veslanje postaje sve popularnije na svim kontinentima i bez obzira na to što je jedan od najstarijih olimpijskih sportova i dalje mora da se prilagođava trendovima Međunarodnog olimpijskog pokreta. Budući da se stalno teži tome da Igre postanu jeftinije smanjuje se broj učesnika po sportovima. Veslanje je u skladu sa tim već promenio broj olimpijskih disciplina, a najviše je stradalo lako veslanje. Međutim, mislim da tu nije kraj i da je pod velikim znakom pitanja opstanak dubl skula za lake veslače u programu Igara u Parizu 2024. – ističe Jevremović.

Povezana vest:  PLIVANJE, Stjepanović osvojio tri zlata u Luksemburgu i oborio tri rekorda mitinga

Generalni sekretar VSS na kraju izražava veliku zahvalnost sportskim institucijama koje su i ove godine, kao i svih prethodnih, dale snažan vetar u leđa srpskom veslačkom sportu.

– Svi naši programi ostali bi mrtvo slovo na papiru da nemamo snažnu podršku države, Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije koji u najvećoj meri obezbeđuju finansijska sredstva za rad svih struktura Saveza. Ovom prilikom se zahvaljujem resornom ministarstvu i Olimpijskom komitetu Srbije, kao i svim ostalim prijateljima veslačkog sporta u Srbiji, na dugogodišnjoj velikoj podršci uz nadu da ćemo opravdati ukazano poverenje na mestu gde to jedino i znamo – na regatnim stazama širom sveta – zaključuje Jevremović.