U Lucernu, na kontinentalnom šampionatu, naši aduti imaju priliku da se izmere u vodećoj evropskoj konkurenciji

Na regatnoj stazi Crvenog jezera u Lucernu u petak počinje Evropsko prvenstvo na kojem imamo četiri čamca u muškoj konkurenciji i jedan u ženskoj. U dvojcu veslaju Martin Mačković i Miloš Vasić, koji su poverenje zaslužili pobedom na prvom takmičenju za Svetski kup nedavno u Plovdivu. U četvercu su Igor Đerić, braća Aleksandar i Nenad Beđik i Viktor Pivač. Đerić i Pivač su bili finalisti u dvojcu u Plovdivu, a Beđike su povrede omele da učestvuju u toj disciplini. Stručni tim je našao da je najcelishodnije da svi budu u jednom čamcu za iskušenja u švajcarskom gradu.

Povezana vest:  VESLANJE, Britanci najuspešniji na EP u Beogradu

Pojedinačno zastupaće nas skifisti Aleksandar Filipović i Jovana Arsić i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače.

Prvog dana su kvalifikacije i repesaži. U subotu su polufinala, a u nedelju finala.

Mačković i Vasić startovaće u 9.24 časova, u drugoj od tri kvalifikacione trke. Takmaci su im posade iz Ukrajine, Belorusije, Češke i Mađarske. U polufinale idu po tri najbrže.

U jednoj grupi su važeći svetski i evropski prvaci braća Sinković iz Hrvatske, a u drugoj braća Onfroa iz Francuske i Rumuni Kozmijuk i Tudosa, koji su prošle godine u Škotskoj uzeli srebro odnosno bronzu.

Povezana vest:  VESLANJE, Još tri medalje za Srbiju u Italiji

Sledeći, u 10.42, kreće Stanojević. Veslaće u poslednjoj od tri grupe. U polufinale će po dvojica najboljih. Suparnici su mu Čeh Jirži Kopac, Nemac Maks Reger, Slovenac Rajko Hrvat i Hrvat Luka Radonjić, koji je lane u Glazgovu bio peti.

U 11.24 časova, u prvoj od tri kvalifikacione trke, startuje četverac. Rivali su posade iz Nemačke, Danske Poljske i Austrije. Po tri prvoplasirane idu direktno u polufinale.

Povezana vest:  Srpski plivači u Moskvi, Dubaiju i Dohi

Nedugo zatim, u 11.48, veslaće Arsićeva u drugoj od tri kvalifikacione trke. U polufinale će po dve najbolje, a njene suparnice su takmičarke iz Češke, Holandije, Bugarske, Nemačke i Austrijanka Magdalena Lobnig, srebrna s Evropskog prvenstva, a bronzana s mundijala prošle godine.

U 12.18 časova, u pretposlednjem od pet kvalifikacinih nadmetanja, startuje Filipović. Protivnici su mu iz Švajcarske, Nemačke, Belgije i Turske. Dalje će po četiri najbržih.

Repesaži su popodne, od 15.30 do 16.54 časova.