Oxford-Cambridge_boat_race

VESLANJE

Studenti iz Srbije u pobedničkom osmercu Berklija

 

Dvojica srpskih studenata Luka Đorđević i Igor Lucić pobedili su danas u jednoj od najuglednijih veslačkih regata na svetu u Henliju (Henley) u Britaniji, kao članovi osmerca američkog univerziteta Berkli (Berkeley).

Đorđević i Lucić, koji od prošle godine studiraju na Berkliju, članovi su osmerca tog univerziteta koji je u finalu kraljevske regate u Henliju pobedio tim univeriteta iz Amsterdama. Dvojica veslača iz Srbije 2009. godine osvojili su u Francuskoj titulu svetskog prvaka u dvojcu u juniorskoj konkurenciji.

Povezana vest:  VESLANJE, Pet domaćih posada na Svetskom kupu u Beogradu

Stazu dužine 2.112 metara u Henliju osmerac Berklija prešao je za šest minuta i 12 sekundi, čime je izjednačio rekord staze.

U ovogodišnjoj konkurenciji osmeraca na Henli regati bila su 32 univerzitetska tima iz celog sveta, među kojima i veslači Kembridža, Oksforda, američkih univerziteta Jejl, Harvard i drugih.

Henli regata održava se svake godine još od 1839. godine i osim takmičarskog važi i za veliki društveni događaj. Od 1851. godine pokrovitelj regate je britanska kraljevska porodica.

Povezana vest:  KAJAK, Slalomaši i spustaši u Skoplju