detalj_sa_juniorskog_sp_itonu

SVETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U ITONU (3-7. AVGUST)

Četverac bez kormilara lako do finala

U petak, 5. avgusta, trećeg dana juniorskog Svetskog prvenstva u Itonu (Velika Britanija) tri srpske posade su izlazile na stazu. Briljirao je četverac bez kormilara Filip Lazić, Aleksandar Marinkovski, Luka Miladinović, Luka Lekić koji se plasirao među šest najboljih svetskih posada. Naši veslači, koji su u polufinale plasirali direktno kroz kvalifikacije, u prvoj polufinalnoj trci su s vremenom 6:11.12 zauzeli drugo mesto pa će se u subotu, 6. avgusta, od 16,40 časova boriti za medalje. „Vizu“ za finale izvadile se i posade Rumunije (6:09.39) i Bugarske (6:11.92) koje su osvojile prvo, odnosno, treće mesto. U B finale idu čamci Velike Britanije (6:13.06), Kanade (6:16.15) i SAD (6:22.00) koji su zauzeli četvrto, peto i šesto mesto. U drugom polufinalu prva tri mesta i plasman u finale osvojili su čamci Nemačke (6:10.80), Španije (6:12.32) i Hrvatske (6:13.74), dok će u B finale posade Grčke (6:15.39), Poljske (6:19.83) i Danske (6:29.50).

– Četverac bez kormilara je odveslao fenomenalnu trku, kako na taktičkom tako i na tehničkom planu. Kontrolisali su situaciju od početka do kraja a imam utisak da su mogli i da trijumfuju da su hteli. Očigledno je da su posle dve trećine trke, pošto su postali svesni da plasman u finale čvrsto drže u svojim rukama, malo olabavili pošto je finale već sutra, dopustivši Rumunima da ih preteknu. U svakom slučaju ako ovako izveslaju u finalu biće veoma blizu medalje – istakao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

Povezana vest:  VESLANJE, "Izbori" u Lucernu

Četverac sa kormilarom Dušan Veljković, Luka Pejanović, Nikola Krlović, Ignjat Đorđević (kormilar Mateja Jošić) s vremenom 6:38.61 zauzeo je peto mesto u repesažu ove discipline pa tako nije uspeo da se plasira u finale. Prvo mesto na „popravnom“ osvojio je čamac Ukrajine (6:31.35), a drugo posada Velike Britanije (6:33.05) koje su se tako pridružile u finalu Italiji, Australiji, Novom Zeland i Nemačkoj koje su se među šest najboljih plasirale direktno kroz kvalifikacije. Treće mesto u repesažu osvojile su SAD (6:34.72), a četvrto Francuska (6:38.21) pa će sa našom posadom u subotu, 6. avgusta, veslati u B finalu.

– Ovo je naša najneiskusnija posada i to se veoma osetilo u Itonu. U repesažu Ukrajina i Velika Britanija su zasluženo osvojile prva dva mesta i pokazale su da su trenutno bolje od ostalih čamaca koji su bila na „popravnom“. Našoj posadi ostaje da se oporavi pred sutrašnje B finale u kojem će imati priliku da pokaže da li je bolja od SAD i Francuske – ocenio je Ivković nastup četverca sa kormilarom.

Povezana vest:  Plivački maraton predstojećeg vikenda u Šapcu

Ni četverac skul Nikola Selaković, Bojan Došljak, Miljan Milošević, Andrija Šljukić nije „preživeo“ repesaž iako je odveslao sjajnu trku. U četvrtoj grupi „popravnog“ naša posada, inače jedna od najmlađih na šampionatu (trojica veslača su i dalje kadeti) s vremenom 6:19.59 zauzela je treće mesto i tako nije uspela da se plasira u polufinale pa će se u subotu od 11,36 časova boriti za plasman od 13. do 21. mesta. Prva dva mesta u četvrtoj grupi repesaža, koja su donosila plasman među 12, osvojile su posade Rumunije (6:12.04) i Kanade (6:14.28), dok su četvrto i peto mesto zauzeli čamci Norveške (6:17.30) i Francuske (6:18.44) pa će se, kao i Srbija, boriti u utešnom polufinalu.

– Četverac skul zaslužuje samo pohvale za nastup u repesažu. Iako dosta mlađi od protivnika borili su se fenomenalno od početka do kraja ali nusi mogli protiv Rumuna i Kanađana. Ponovo je vetar pravio dar-mar. Često je menjao smer a u samom finišu je duvao u kontra smeru u odnosu na veslače što je umnogome otežalo posao našem čamcu koji je znatno lakši od ostalih. Sve u svemu naš četverac skul, koji je u Iton došao da uči, napredovao je u odnosu na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i ta činjenica je dovoljna da bismo bili apsolutno zadovoljni – rekao je Ivković.

Povezana vest:  SINHRONO PLIVANJE. SP 2011, Ruskinji Nataliji Iščenko zlato u sinhronom plivanju

Pored četverca sa kormilarom, četverca bez kormilara i četverca skul u subotu na stazu izlazi i dvojac bez kormilara Nikola Simović, Vuk Matović. Evropski viceprvaci iz Poljske od 14,30 časova boriće se za plasman u finale ove discipline.

– Dvojac bez kormilara je naša najkvalitetnija posada i s pravom očekujemo da u sutrašnjem polufinalu overe plasman među šest najboljih. Simović i Matović su došli u Iton po medalju a do trke za nju ih deli još jedna prepreka, a ako budu na svom nivou nema sumnje da će je preskočiti – mišljenja je Ivković.