iva_obradovic_nova

VESLANJE, UOČI SVETSKOG PRVENSTVA NA BLEDU (28. AVGUST – 4. SEPTEMBAR)

Srbija sa pet posada na Bledu

 

Odbrojavanje je odavno počelo. Do početka takmičenja na Svetskom veslačkom prvenstvu na Bledu ostala su još samo dva dana. Srpska veslačka reprezentacija se nakon poslednje faze priprema prvo na Bledskom jezeru, potom na Bohiljskom, u četvrtak vratila na Bled gde će sačekati početak najvažnijeg veslačkog takmičenja ove godine na kojem će se pored borbe za medalje voditi i bitka za olimpijske „vize“.

Srbiju će na planetarnom šampionatu predstavljati pet posada četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković, četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić, dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević, dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović i ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović.

Po rečima kapitena naše reprezentacije i trenutno jednog od najiskusnijijih naših veslača Nikole Stojića trenutno je teško reći šta može da se očekuje od njega i Jovana Popovića koji će nas predstavljati u dvojcu bez kormilara.

– Popović i ja smo seli u čamac nešto posle Svetskog kupa u Lucernu i od tada se uveslavamo. Nismo zajedno veslali od Svetskog prvenstva u Itonu 2006. kada smo osvojili zlato u dvojcu bez kormilara. Doduše godinu dana kasnije, takođe, na planetranom šampionatu, bili smo zajedno u četvercu bez kormilara koji je postao svetski viceprvak. Prošlo je mnogo vremena od tada i zbog toga je teško predvideti koliki su nam dometi na Bledu. Takođe, što se mene tiče pored promene partnera došlo je i do promene strane pa sam sada na levoj strani u čamcu koja mi mnogo više odgovara. U svakom slučaju možemo da budemo zadovoljni učinkom na pripremama, imali smo solidna vremena, ali će se naša prava verdnost videti tek na samom takmičenju. Najbitnije je da dobro startujemo u kvalifikacijama i da steknemo samopouzdanje za kasnije izazove. Konkurencija je velika. Prijavljeno je 24 posada a po mom mišljenju oko 15-tak će ravnopravno konkurisati za 11 mesta koja vode na Olimpijske igre u Londonu – istakao je Stojić koji je ovu reprezentativnu sezonu počeo u paru sa Markom Marjanovićem, potom je veslao i sa Goranom Todorovićem da bi naposletku bio uparen sa Jovanom Popovićem.

Povezana vest:  VESLANJE, Nikola Stojić: Sve moje evropske medalje

Pored dvojca bez kormilara još jedna naša posada će imati vaterno krštenje na Bledu. Reč je o novoformiranom dubl skulu Iva Obradović, Ivana Filipović koji s velikim nestrpljenjem očekuje start šampionata. U ovoj disciplini prijavljeno je 19 posada a prvih osam će se plasirati u London.

– Odluka da Ivana i ja zajedno sednemo u čamac se za sada pokazala kao pun pogodak. Za obe ovo je nešto novo s obzirom da smo obe veslale u skifu. Za sada sve funkcioniše u najboljem redu. Od početka završnih priprema bile smo sve brže i brže i s vremenima koje smo postizale na treninzima svi su zadovoljni. Konkurencija je ogromna, i ne želimo ništa da prognoziramo. Prvi veliki cilj nam je da uđemo među osam i da se tako plasiramo u London. To bi bio ogroman uspeh, da ne govorim o nečemu preko toga. Za razliku od skifa u dubl skulu su razlike mnogo manje i očekujem jedno izuzetno zanimljivo takmičenje – kazala je Iva Obradović koja je ove godine za reperezentaciju Srbije nastupila samo na Svetskom kupu u Lucernu gde je u skifu bila 11.

Povezana vest:  VESLANJE, Jovana Arsić: Iva i ja imamo rezultat za svetski vrh u dubl skulu

Poput nje i njena mlađa „saigračica“ s velikim uzbuđenjem očekuje nedeljni start šampionata.

– Ovo je prvo svetsko seniorsko prvenstvo na kojem nastupam i veoma sam srećna zbog toga. Dobila sam priliku da veslam sa svetskom elitom i presrećna sam zbog toga. Odmah nakon što smo sela zajedno u čamac Iva i ja smo se „skapirale“ i veoma brzo smo počele da veslamo kao da smo dugo zajedno. Atmosfera je odlična i jedva čekam da se iskušamo na stazi u takmičarskoj trci. Ubeđena sam ćemo biti konkurentne svim posadama i da možemo da se nadamo najboljem. Ipak, ne želim ništa da prognoziram i sve će se najbolje videti na samom takmičenju – rekla je Ivana Filipović, koja je sredinom jula na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Amsterdamu osvojila četvrto mesto u skifu.

Povezana vest:  Danubius 1885 najuspešniji na veslačkoj premijeri u Bačkoj Palanci

Inače, trke na Svetskom prvenstvu na Bledu počinju u nedelju 28. avgusta kada će u kvalifikacijama nastupiti sve naše posade. U petak, 26. avgusta, je žreb dok će se u subotu obaviti poslednje pripreme za takmičenje koje će trajati do 4. septembra.