VESLANJE Juniorski dubl skul Andrija Sljukic Bojan Dosljak Foto Nadja IlicVESLANJE
Određen sastav za Minsk

Stručni štab veslačke reprezentacije Srbije odredio je sastav reprezentacije za prvo veliko takmičenje juniora u ovoj godini – Evropsko prvenstvo koje će se održati od 25. do 26. maja u u Minsku (Belorusija). Na osnovu rezultata na kriterijumskoj regati za ovo takmičenje – Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda kao i na osnovu učinka na „Croatia Openu 2013″ odlučeno je da Srbiju na juniorskom šampionatu Starog kontinenta predstavlja pet posada. To su dubl skul Andrija Šljukić, Bojan Došljak (Partizan), dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Aleksandar Marinkovski (Partizan), četverac sa kormilarom Milan Mijić (Danubius 1885), Dušan Slavnić (Crvena zvezda), Petar Savin (Danubius 1885), Miloš Aleksić (Danubius 1885), kormilar Filip Lekić (VK Crvena Zvezda), osmerac Aleksa Stanković (Partizan), Ljubomir Gavrić (Partizan), Martin Mačković (Palić), Viktor Pivač (Grafičar), Nikola Kekić (Danubius 1885), Uroš Marinković (Crvena zvezda), Nemanja Lečić (Crvena zvezda), Nikola Selaković (Smederevo), kormilar Filip Lekić (Crvena zvezda) i ženski skif Ljiljana Jošić (Čurug). Završne pripreme za ovo prvenstvo juniorska reprezentacija je već počela u petak, 10. maja, na Srebrnom jezeru gde će ostati sve do polaska za Minsk koji je planiran za 23. maj.
Pored reprezentativaca na šampionat putuju i treneri ovih posada Aleksandar Ivković (dubl skul i dvojac bez kormilara), Dušan Kovačević (osmerac), Srđan Jovanović (četverac skul) i Radivoj Mijatov (skif).
– Na osnovu analize doneli smo odluku s kojim snagama idemo u Belorusiju. Imajući u vidu da je većina veslača iz ove generacije juniora lane na Evropskom prvenstvu na Bledu i Svetskom šampionatu u Plovdivu bila u finalima realno je da očekujemo da će tri naše posade doći do finala u Minsku, a da dve imaju kvalitet za postolje. Naravno, idemo u Belorusiju sa ciljem da u svim disciplinama pružimo svoj maksimum ali ako uzmemeo u obzir i konkurenciju tri finala su sasvim dostižan cilj – kazao je selektor juniorske reprezentacije Srbije Dejan Guslov i dodao. – Predstojeći šampionat biće nam prvo merilo za sastav juniorske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Litvaniji od 7. do 11. avgusta. Naravno, posle Minska imaćemo još jednu kvalifikacionu regatu za najveći i najjači juniorski događaj u 2013.

Povezana vest:  Velimir Stjepanović treći na Svetskom kupu u Dubaiju