detalj sa vojvodina open 2013 foto goran cvijanov1Praznik veslanja na Paliću

Palić je još jednom bio centar veslačkog sporta u regionu. Tradicionalna Internacionalna regata „Vojvodina Open 2013″ i ove godine je ispunila očekivanja i još jednom pokazala zbog čega zauzima visoko mesto u društvu veslačkih takmičenja u ovom delu Evrope. Oko 500 veslača i veslačica iz šest zemalja Starog kontineta u subotu i nedelju, 6. i 7. jula 2013, ogledali su se za medalje na jezeru Palić pokazavši ovoj sport u najlepšem svetlu. Uprkos činjenici da na regatnoj stazi nisu bili najidealniji uslovi, budući da je oba takmičarska dana duvao jak bočni vetar, veslači i veslačice iz 26 klubova bili su na visini zadatka.
Zanimljive i neizvesne trke bile su melem za oči svih pristutnih poklonika veslanja i sporta uopšte a Palić je još jednu godinu u nizu početkom jula bio obojen najrazličitijim veslačkim bojama. Organizator takmičenja Veslački klub Palić i ove godine je položio ispit sa desetkom. Uz asistenciju Veslačkog saveza Srbije maksimalno se potrudio, i uspeo u tome, da sve protekne u najboljem redu i da se svi sa Palića odu puni utisaka.
– Sve je prošlo bez većih problema i zadovoljni smo zbog toga. Ovakav masovan događaj zahteva maksimalnu mobilnost svih koji učestvuju u organizaciji i mislim da smo još jednom ispunili sve zahteve. I u takmičarskom smislu sve je bilo na nivou bez obzira na to što smo oba dana imali problema sa vetrom. Kada se podvuče crta po bodovima najuspešniji je bio Demas iz Segedina, drugo mesto je pripalo Iktusu iz Osijeka a treće beogradskoj Crvenoj zvezdi. Ponosni smo i na činjenicu da je na „Vojvodina Openu 2013″ učestvovala kompletna juniorska reprezentacija Srbije kao i brojni reprezentativci iz drugih zemalja. Takođe, pored takmičenja svih uzrasnih kategorija upriličili smo i trku studentskih osmeraca u kojoj su trijumfovali akademci iz Segedina ispred kolega iz Beograda i Novog Sada – kazao je trener Veslačkog kluba Palić i jedan od organizatora ovog takmičenje Ferenc Burucki.
I iz ugla srpskog veslanja „Vojvodina Open 2013″ je nezamenljiv test, pogotovo za podmladak. Ovogodišnja regata na Paliću je bila jedna od značajnijih provera za juniore pred Svetsko prvenstvo koje ih očekuju sredinom avgusta u Litvaniji kao i za ostale uzrasne kategorije koje su na Paliću stavile tačku na prvi deo sezone. U mnoštvu odličnih trka u kojima su domaći veslački bili u glavnim ulogama dve su se, najviše po sastavu posada, ipak izdvojile.
U takmičenju juniorskih skifova pobedio je član Palića Martin Mačković koji je osvojio zlato ispred kolega iz reprezentacije Nikole Kekića i Nikole Selakovića sa kojima je nedavno u osmercu postao evropski prvak u Minsku. Ništa manje zanimljiva nije bila ni trka prvog takmičarskog dana u konkurenciji seniorskih dvojaca bez kormilara u kojoj su mahom učestvovali juniori. Zlato u ovoj trci pripalo je Viktoru Pivaču (Grafičar) i Aleksi Stankoviću (Partizan) koji su bili bolji od bronzanog juniorskog dvojca iz Minska Igor Lončarević, Aleksandar Beđik (Partizan). Bronza je pripala kombinaciji Danubiusa 1885 Miloš Aleksić, Petar Savin.
– „Vojvodina Open 2013“ je i ove godine ispunila očekivanja. Sve je proteklo u najboljem redu i izuzetno nam je drago zbog toga. Cifra od 500 veslača i veslačica koji su učestvovali na Paliću jeste impozantna a brojnost kao i kvalitet trka značajno doprinosi dodatnoj afrimaciji ovog sporta u našoj zemlji – kazao je generalni sekretera Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Povezana vest:  Ivan Lenđer u finalu Svetskog kupa u Dubaiju