dubl skul Marko Marjanovic Aleksandar Filipovic

VESLANJE, SP 2014
Srpska veslačka reprezentacija otputovala u Amsterdam

Srpska veslačka reprezentacija, u četvrtak, 21. avgusta 2014, otputovala je u Amsterdam koji će od 24. do 31. avgusta biti domaćin Svetskog prvenstva za seniore. Najjači i najzančajniji svetski veslački događaj u ovoj godini okupiće 1.168 veslača i veslačica iz 60 zemalja, a među njima će se naći i 10 naših predstavnika koji će nastupiti u pet čamaca, jednom manje od prvobitno planiranih šest budući da je zbog povrede Dušana Bogičevića u poslednjem trenutku nastup na šampionatu morao da otkaže dvojac bez kormilara Bogičević, Savić, evropski šampion iz Beograda. Tako će pod zastavom Srbije u glavnom radu Holandije nastupiti dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, četverac bez kormilara Radoje Đerić, Nikola Stojić, Miloš Vasić, Goran Jagar sa rezervom Nenadom Beđikom i skif za lake veslače Miloš Stanojević u muškoj, odnosno skif Ivana Filipović i dvojac bez kormilara Iva Obradović, Jovana Arsić u ženskoj konkurenciji.
Od svih navedenih posada samo su dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović i laki skif Miloš Stanojević u ovom sastavu nastupili na šampionatu Starog kontineta u Beogradu. Dubl skul je na Adi Ciganliji zauzeo osmo mesto. Taj plasman je ponovio i na Svetskom kupu u Lucernu, a po rečima starijeg člana ove posade Marka Marjanovića srpski dubl skul je zreo da finale.
– I u Beogradu i u Lucernu smo u polufinalima bili bili prvi ispod crte za finale i nadam se da će nam se ovog puta to vratiti i da ćemo se naći u borbi za medalju za šta imamo kvalitet. Odlično smo odradili pripreme za ovo takmičenje, prvo na Bledu potom i na Srebrnom jezeru. Zaobišle su nas povrede i trenažni plan je odrađen od A do Š. Čamac ide odlično, najbrže do sada, rezultati sa testova su u rangu za medalju ali to sada treba da se prenese na samu regatnu stazu u Amsterdamu – kaže Marjanović i dodaje – U dubl skulu je prijavljeno 26 posada a ova disciplina je godinama unazad specifična po tome što ima mnogo ujednačenih posada. Pored svih evropskih posada konkurenciju pojačavaju izuzetno jaki čamci Australije, Novog Zelenda i sve bolje Argentine. Očekuje nas paklen posao ali smo spremni za sve izazove koji slede. Malu prednost dajem Hrvatskoj i Litvaniji, koje sup o mom mišljenju, najbliže postolju. Pored ova dva čamca za finale će ravnopravno konkurisati još osam-devet čamaca među kojima smo i mi.
U četvercu bez kormilara koji je na Evropskom prvenstvu u Beogradu zauzeo 12. mesto „preživeo“ je samo Goran Jagar. Pored njega, koji je u poslednjem trenutku kao rezerva upao u ovaj čamac umesto planiranog Nenada Beđika, koji je preseljen na „klupu“, u ovom čamcu će veslati i skifista iz Beograda Miloš Vasić, te Radoje Đerić i Nikola Stojić koji su propustili šampionat u Beogradu. Najiskusniji član reprezentacije Nikola Stojić, prošlogodišnji evropski prvak u dvojcu bez kormilara, čamcu u kojem se proslavio, debitovaće na svetskim prvenstvima u teškom četvercu.
– Posle višegodišnjih nastupa u dvojcu bez kormilara ovo će mi biti prvi šampionat na kojem ću se ogledati u četvercu bez kormilara. Samim tim izazov je mnogo veći i veoma mi je interesantno što veslam u ovom čamcu. Posada je nova. Treniramo svega mesec dana i na prvenstvo idemo bez ijedne zajedničke zvanične trke. U takvoj situaciji pričati o dometima je iluzorno. Tek posle kvalifikacija imaćemo jasniju sliku o realnim mogućnostima ovog čamca. Odradili smo odličan posao na završnim pripremama u Segedinu gde smo sparingovali sa lakim osmercem Turske i gde smo iz treninga u trening vremenski napredovali u odnosu na njih. Idemo dobro, ali videćemo koliko je to i zaista tako kada počen takmičenje koje s nestrpljenjem isčekujemo – istakao je Stojić – Prijavljeno je 17 teških četveraca a najveći favoriti za zlato su Britanci koji su u ovaj čamac stavili četiri njihova najbolja veslača. Pored njih i ostalih finalista sa šampionata u Beogradu – Grka, Italijana, Holanđana, izuzetno kvalitetne posade imaju i vanevropske selekcije – SAD, Kanada, Novi Zeland i Australija.
Miloš Stanojević će u skifu za lake veslače za rivale imati predstavnike 28 zemalja. U ovoj disciplini naš „lakić“ je u Beogradu bio osmi, a u Lucernu sedmi. Po njegovim rečima misli da je red da u Amsterdamu ode korak dalje od B finala.
– Radio sam pakleno na pripremama uključujući i završnim u Segedinu. Promenio sam čamac, koji je bolji od prethodnog, i dobro sam se uveslao u njemu. Zdrav sam i nikada spremniji. Ceo pripremni period sam odradio bez ikakvih problema i iskreno se nadam da imam kvalitet za finale. Jednostvano, zasitio sam se B finala. Konkurencija će biti izuzetno jaka. U trku za medalje ulazi čak 29 čamaca, od kojih bih posebno odvojio SAD, Britaniju, Nemačku i Slovačku čiji je takmičar izvanredan ali koji je ove godine propustio sva velika takmičenja i tek će se u Amsterdamu boriti za odličja – rekao je Stanojević.
Ivana Filipović će debitovati u Amsterdmu debitovati na svetskom prvenstvu za seniore u skifu u kojem je kao mlađa seniorka osvojila četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u Holandiji 2011. Ovu sezonu je počela sa Ivom Obradović u dvojcu bez kormilara koji je šampionat u Beogradu završio trijumfom u B finalu. Posle ovog takmičenja Ivana Filipović je sela u skif i u ovom čamcu se nastupima na regatama na Paliću i Bledu te Svetskom kupu u Lucernu gde je bila 11. izborila za nastup u Holandiji.
– U odnosu na Lucern sam znatno spremnija i brža. Pripreme sam odradili maksimalno i mislim da u Amsterdam odlazim u najboljoj formi ikada. Konkurencija će biti žestoka budući da je u skifu prijavljeno rekordnih 29 čamaca. Očekuju me četiri trke i svaka će biti izuzetno teška budući da gotovo polovina skifiskinja pripada svetskom vrhu. Moj prevashodan cilj jeste plasman u polufinale posle čega ću pokušati da se borim i za finale. Mislim da spadam u red desetak devojaka koje mogu da budu učesnice finala ali i koje mogu da završe na 12. mestu. Zavisiće od inspiracije na stazi ali i od sreće. Čamci Novog Zelanda i Australije vodiće glavnu reč na šampionatu, kao što je bio slučaj i na svim ostalim takmičenjima u toku ove sezone. Mislim da jedino Čehinja Knapkova može d aim pomrsi račun. Ostali čamci svoju šansu, pre svega za finale, vrebaće iz prikrajka a nadam se da sam i ja u toj grupi – smatra Filipovićeva.
Ženski dvojac bez kormilara pored Ive Obradović činiće i mlađa seniorka Jovana Arsić koja je na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine priredila ogromno iznenađenje plasiravši se u finale skifa koje je završila na šestom mestu.
– Ovo je nova posada i u Amsterdam putujemo pre svega sa namerom da vidimo gde smo u odnosu na svetsku elitu i da skeniramo put za narednu sezonu. Nismo imale nijednu zvaničnu trku osim sparing okršaja sa Milošem Stanojevićem u Segedinu. Ono što raduje jeste činjenica da smo Jovana i ja za kratko vreme odradile ogroman posao a svi su bili oduševljeni kako se moja partnerka brzo prilagodila na sve zahteve treninga u seniorskom pogonu. Iz dana u dan smo napredovale bez obzira na to što je Jovana prvi put u životu sela u dvojac bez kormilara i u jednu rimen discipline uopšte – kazala je Obradovićeva – U ženskom dvojcu je prijavljeno 15 čamaca a apsolutne favoritkinje za titulu su Britanke koje nisu izgubile trku od Igara u Londonu 2012. Tu su i odlične Rumunke, evropske vicešampionke, kao i fenomenalne Novozelanđanke, Amerikanke, Južnoafrikanke… Mi na šampionat idemo sa jasnom namerom da pružimo svoj maksimum i da pokušamo da doguramo što dalje, po mogućnosti do finala. Ipak, ovo takmičenje bi će biti putokaz za budućnost ove posade koja, ako pokaže vrednost, tek dogodine bi mogla da zasija punim sjajem.
Srpsku ekspediciju za Svetsko prvenstvo pored takmičara čine i članovi selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić, Dejan Guslov i Petar Ibročić, treneri reprezentacije Oleksandar Fedotov i Saša Mimić, kao i generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović. Sve naše posade imaće kvalifikacione trke u nedelju 24. avgusta, izuzev dubl skula koji na šampionatu startuje dan kasnije. U dubl skulu je prijavljeno 26 čamaca, u ženskom dvojcu bez kormilara 15, u četvercu bez kormilara 17, u skifu za lake veslače 29, koliko ih je i u ženskom skifu.

Povezana vest:  KAJAK, Slalomaši i spustaši u Skoplju