EP-I-dan-cetverac-bez-kormilara-Martin-Mackovic-Goran-Jagar-Viktor-Pivac-Jovan-Popovic
SP ZA SENIORE (AMSTERDAM, HOLANDIJA, 23-31. AVGUST 2014)
Veslači spremni za start u Amsterdamu
 
U nedelju, 24. avgusta 2014, u Amsterdamu počinje Svetsko prvenstvo za senior koje će okupiti 1.168 veslača i veslačica iz 60 zemalja. Na najvećem i najjačem svetskom veslačkom događaju u ovoj godini Srbija će nastupiti u oslabljenom sastavu, bez evropskih prvaka i osvajača bronze sa Svetskog kupa u Lucernu Dušana Bogičevića i Veselina Savića, koji zbog povrede Bogičevića neće veslati u dvojcu bez kormilara. Tako će našu zemlju u glavnom gradu Holandije predstavljati 10 reprezentativaca u pet čamaca i to dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić sa rezervom Nenadom Beđikom i skif za lake veslače Miloš Stanojević u muškoj, odnosno skif Ivana Filipović i dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović u ženskoj konkurenciji. Led na planetranom šampionatu probija Miloš Stanojević koji će u nedelju od 13 časova veslati kvalifikacije skifa za lake veslače, discipline u kojoj je prijavljeno 29 čamaca.
– Stanojević je uspeo da odradi ceo pripremni period bez ikakvih problema i u Amsteradm je došao maksimalno spreman. Sudići prema rezultatima sa treninga očekujem da izvesla za od dve do četiri sekunde bolja vremena nego što je bio slučaj u Lucernu kada je trijumfovao u B finalu. Ono što je bilo evidentno na Svetskom kupu, kao i na Evropskom prvenstvu u Beogradu gde je bio osmi, jeste činjenica da je veslao sa oscilacijama jer nije bilo vremena za oporavak iz trke u trku. Taj problem neće imati u Holandiji pošto postoje dovoljno duge pauze između trka tako da samim tim očekujem još bolji plasman – kazao je trener reprezentacije Oleksandr Fedotov.
Sat vremena posle Stanojevića vatreno krštenje imaće i ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović, koje će u kvalifikacijama ove discipline, u kojoj je prijavljeno 15 čamaca, izveslati svoju prvu zvaničnu trku.
– Ženski dvojac je spoj mladosti i iskustva. Ova čamac je formiran pre samo 30-tak dana a napredak koji je pokazao tokom priprema premašio je sva očekivanja. I Iva i Jovana su u potpunosti ispunile plan priprema, odlično funkcionišu, atmosfera u čamcu je na najvišem nivou i kipe od želje da se u Holandiji pokažu u najboljem svetlu. Pričati o dometima u ovom trenutku je ilizorno budući da se ova posada tek gradi i da će u Amsterdamu imati tek svoju prvu zvaničnu trku. Takođe, Jovana je prvi put u karijeri sela u dvojac i to na stranu na kojoj nikada nije veslala. Sve u svemu ovo takmičenje bi trebalo da pokaže šta od ove posade možemo da očekujemo u budućnosti – istakao je Saša Mimić, član stručnog štaba.
Četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić u kvalifikacijama startuje od 15,48 č. Ovaj čamac je formiran posle Svetskog kupa u Lucernu, a čine ga trojica članova prošlogodišnjeg četverca Jagar, Vasić i Đerić sa prekaljenim asom Stojićem koji će prvi put u svojoj karijeri veslati na planetranom šampionatu u ovom čamcu. Kao rezerva u Amsterdam je otputovao i Nenad Beđik, Stojićev prošlogodišnji partner iz dvojca bez kormilara koji je postao evropski prvak u Sevilji.
– Imamo petoricu veslača koji ravnopravno konkurišu za sastav ovog čamca. Svi su maksimalno odradili pripremni period i spremni su došli u Holandiju. Poslednja tri dana završnih priprema u Segedinu Nenad Beđik je imao zdrastvenih problema pa je umesto njega na poziciju jedan u čamcu upao Goran Jagar. I u ovoj kombinaciji čamac je išao odlično tako das mo odlučili da u ovom sastavu počenom šampionat a posle kvalifikacija ćemo da odlučimo šta dalje. Bilo kako bilo ovaj teški četverac je po vremenima na testovima na treninzima bolji od prošlogodišnjeg koji je bio 11. u Južnoj Koreji. Videćemo gde mu je mesto u konkurenciji 17 najboljih svetskih četveraca a želja je da se borimo za finale – rekao je Fedotov.
U nedelju poslednja na stazu od naših predstavnika izlazi Ivana Filipović koja od 17,40 č vesla kvalifikacije skifa u kojem je prijavljeno rekordnih 29 čamaca. Naša skifiskinja lane u Južnoj Koreji debitovala je na svetskim šampionatima za seniore u dvojcu bez kormilara u kojem je sa Ivom Obradović osvojila sedmo mesto. U istom čamcu Iva i ona sun a Evropskom prvenstvu u Beogradu, takođe, trijumfovale u B finalu, a sada će prvi put posle tri godine i četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu za senior do 23 godine veslati na velikom takmičenju u skifu.
– Sve što vredi u ženskom skifu došlo je u Amsterdam. Konkurencija će biti paklena. Ivana je u pripremama odradila sve što je bilo planirano i mnogo je spremnija i brža u odnosu na Svetski kup u Lucernu kada je bila 11. Ima ogroman motiv da postigne dobar rezultat što bi bio sam plasman u polufinale. Posle toga bi imala najteži mogući zadatak jer bi veslala među kremom svetskog veslanja – smatra Petar Ibročić, član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.
Jedina naša posada koja će startovati na šampionatu u ponedeljak, 25. avsguta, biće dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. U ovoj disciplini je prijavljeno 26 čamaca a prva kvalifikaciona trke je na programu od 15,36 č.
– Marjanović i Filipović su špicirali formu za ovo takmičenje. U pripremama za ovo takmičenje odradili su sve što je planirano i verujem se da će biti na visini zadatka. Dubl skul je specifična disciplina u kojoj više od deset posada, među kojima je i naša, ravopravno konkuriše za finale i medalju. Najbolji dokaz za to jeste i podatak da se prošlogodišnji svetski prvaci Norvežani nisu plasirali u finale ovogodišnjeg Svetskog kupa u Lucernu, poslednjeg takmičenja pred svetski šampionat. Sve će zavisiti od trenutne inspiracij a nadam se da će naš čamac ovoga puta uspeti da dođe do finala, za koje mu je malo nedostajalo na nekoliko prethodnih takmičenja – kazao je član selektorske komisije VSS Dejan Guslov.
Srpsku ekspediciju za Svetsko prvenstvo pored takmičara čine i članovi selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić, Dejan Guslov i Petar Ibročić, treneri reprezentacije Oleksandar Fedotov i Saša Mimić, kao i generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u subotu, 23. avgusta.
Povezana vest:  KAJAK, Bronza za Grujića i Novakovića!