Evropsko prvenstvo za juniore Cetverac bez kormilara Cvijetic Lazovic Ristic Rajic sa trenerom SmiljanicemVESLANJE
Na medalju i na Svetskom prvenstvu za juniore u Riju
 
Srpska ekspedicija se vratila iz Poljske gde je 23. i 24. maja 2015. učestovala na Evropskom prvenstvu za juniore. Od pet čamaca najviše počasti pripale su četvercu bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić koji je u olimpijskoj disciplini i u konkurenciji 13 najboljih čamaca Starog kontinenta izlio bronzano odličje. U velikom finalu naša posada je izveslala najbolju trku na šampionatu Starog kontinenta i za malo ostala iza posada Švajcarske i Rumunije koje su osvojile zlato, odnosno srebro. Zadovoljan učinkom juniorskog teškog četverac u Češkoj bio je i selektor juniora Dejan Guslov, inače član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.
– Bronzano odličje je veliki uspeh Cvijetića, Lazovića, Ristića, Rajića i trenera Aleksandra Smiljanića i ja im čestitam na tome. U izuzetno jakoj konkurenciji stigli su do postolja i pokazali visok kvalitet. Rajić i Ristić su lane u ovoj disciplini osvojili zlato na Balkanskom prvenstvu u Višegradu, a Cvijetić i Lazović su im se u ovom čamcu pridružili nešto pre šampionata u Češkoj. Iako sva četvorica imaju dosta iskustva ovo im je bilo prvo veliko takmičenje u ovom sastavu i zbog toga uspeh posebno dobija na težini – kaže Dejan Guslov.
Medaljom na Evropskom prvenstvu u Račicama četverac bez kormilara je „kupio“ sebi kartu za Svetsko prvenstvo za juniore koje će se od 4. do 9. avgusta održati u Rio de Žaneiru.
– Uslov za učešće na planetarnom šampionatu u Brazilu bila je evropska medalja i samo ga je teški četverac ispunio pa će biti jedina naša posada u Brazilu. S pravom očekujemo da i na ovom takmičenju budu u najužem krugu kandidata za postolje. Iako će za razliku od prvenstva u Češkoj konkurencija biti znatno jača, budući da dolazi i četiri jake vanevropske reprezentacije, a da će pojedini evropski čamci biti u jačem sastavu, mislim da naša posada ima kvalitet i za svetsku medalju. Ceo nastavak sezone biće podređen ovom takmičenju. Pošto su Cvijetić i Lazović članovi Zvezde, a Ristić i Rajić Smedereva treniraće zasebno u svojim klubovima do završetka školske godine kada ćemo ih spojiti. Jedno vreme će provesti zajedno u Smederevu posle čega će nastaviti pripreme u nacionalnom veslačkom centru na Srebrnom jezeru – ističe Guslov.
Povezana vest:  VESLANJE, Za vikend Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda