Spanska-Izlozba-PlakatŠpanski i srpski umetnici izlažu u Beogradu

 

Tri španska i šest srpskih stvaralaca apstraktne umetnosti predstaviće se izložbom „Arte Moderno Europeo“, koja će biti otvorena 10. maja u Kući legata u Beogradu, najavili su danas organizatori.

-Saradnjom umetnika dve zemlje se povezuju, i time se pokazuje da Španija i Srbija zapravo nisu toliko različite koliko se čini – rekao je jedan od učesnika i inicijator ižložbe Manuel Ćabrera na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  "To što podigne čoveka metar od zemlje - to je književnost"

Na izložbi koja će trajati od 10. do 13. maja predstaviće se svojim radovima iz Španije Ćabrera, Francisko Pako Bela (Francisco Paco Bella) i Polis (Polisse), a iz Srbije Milenko Aćimović, Branislav Nikolić, Aleksandar Dimitrijević, Predrag Terzić, Gordana Nikolić i Kristina Pantelić.

-Lepo je kad vas kolege iz druge zemlje, koje ne poznajete, izaberu da sa njima izlažete. To je potvrda vrednosti našeg rada – rekao je Aćimović.

Povezana vest:  Preminula prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, mecosopran Breda Kalef (1930-2023)

Izložbu priređuju ambasada Španije, umetnička fondacija „Ćabrera vorldvajd internešenal“ (Worldwide International) u saradnji sa Domom omladine Beograda i Kućom legata, povodom Dana Evrope i završetka šestomesečnog predsedavanja Španije Evropskom Unijom.

Ataše za kulturu španske ambasade Havijer Ergeta izjavio je da je Srbija zemlja sa mnogo umetnika, i da se nada da će ova izložba pomoći da se nekoliko mladih stvaralaca dalje umetnički razvija.

Povezana vest:  Roman ''Volim Njujork" - lako štivo za letnje dane

Kako je najavljeno, izložbu „Arte Moderno Europeo“ otvoriće 10. maja u 19.00h u Kući legata direktor Instituta Sevrantes Antonio Lasaro Gosalo.