Ivan-Ikic-foto-Marija-StrajnicReditelj Ivan Ikić: Varvari nisu uništili srpsko društvo

Premijera filma „Varvari“ održaće se 4. septembra u 21 u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Tim povodom, razgovarali smo sa rediteljem i scenaristom filma, Ivanom Ikićem. Reditelj ističe da je Dom omladine Beograda mesto u kome je film nastajao i u kom je dobijao svoju konačnu strukturu. „Nekako je bilo prirodno da se u Domu omladine održi premijera i zatvori krug“, rekao je Ikić.
Radnja filma smeštena je u blisku prošlost, u 2008. godinu, predstavljajući portret jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti.

Da li bi ovaj film na isti način prikazivao perspektivu mladih da je smešten u bilo koji vremenski period u proteklih dvadeset godina?
„Za tih dvadeset godina prošlo je mnogo „promena“ i protesta, ali se malo šta suštinski promenilo, barem iz perspektive mladog čoveka. Iako je 2008. već na neki način istorija, problemi sa kojima se suočavaju junaci u filmu su isti problemi sa kojima se svaki dan i dalje suočavamo.“

Povezana vest:  Megan Foks tri nedelje krila vest da se porodila

Glavni junak ovog filma je problematični tinejdžer Luka, rastrzan između porodičnih problema, pritiska uslovne kazne i osećanja prema devojci koju ne može da ima.
Da li je Luka tipičan srpski mladić ili varvarin koji uništava srpsko društvo?

„Nikako ne smatram da su „varvari“ uništili srpsko društvo. Uništili su ga oni u odelima i kravatama. Oni su imali stvarnu moć da nešto promene a iskoristili su je samo za svoje sebične namere. Luka deli sudbinu hiljada mladih koji svaki dan pokušavaju da se izbore sa nasleđem koje nam ti isti ostvaljaju za sobom.“
Reditelj Ikić ne vidi konkretnu promenu u socijalnoj poziciji mladih. On smatra da su besplatno školstvo i zdravstvo siguran put ka svetlijoj budućnosti mladih, ali sumnja da će se naći neko ko to otvoreno promoviše.

Povezana vest:  Trojka iz 'Sumrak' sage na holivudskoj Stazi slavnih

Kakvi su Vaši utisci sa projekcija “Varvara“ u Karlovim Varima i iz država okruženja? Šta očekujete od projekcije u Domu omladine Beograda?
„Moj glavni utisak je da se publika svaki put toliko identifikuje sa glavnim junakom, da te emocije koje prožive zajedno sa njim tokom filma, nastave da postoje i nakon završetka projekcije. Često se desi da se film završi, svetla u bioskopu upale, a poneki gledalac i dalje zabrinuto gleda u platno. Dom omladine Beograda je mesto u kome je film nastajao, u njemu smo gledali sve test projekcije nakon kojih je film polako dobijao konačnu strukturu. Nekako je bilo prirodno da se tu održi premijera i zatvori krug.“
Kada je reč o budućim projektima, Ikić kaže da će ostati veran naturščicima i temama iz stvarnosti, kao i da će naredni film biti ljubavni i baviće se sudbinom jednog neobičnog ljubavnog trougla.

Povezana vest:  Filmski "Porodični vikend" u Beogradu, Kragujevcu, Nišu

Koja nam tri filma iz 2014. godine preporučujete?
„Pleme“ Miroslava Slabošpickog, „Turista“ Rubena Oslunda i „Beli bog“ Kornela Mundrucua.

Cena ulaznice za premijeru filma „Varvari“ u Domu omladine Beograda je 300 dinara, a projekcija će biti sa engleskim titlom. Ekipa filma predstaviće se publici pre projekcije..