Patek-Philippe175 godina švajcarskog sata Patek Filip

Čuveni ženevski proizvođač luskuznih satova „Patek Filip“ obeležava 175 godina postojanja kompanije koja proizvodi satove s posebnim i složenim mehanizmima, koji privlače bogataše širom sveta.
Predsednik firme Tjeri Stern je tim povodom predstavio je novi sat s obiljem digitalnih slika „Patek Filip Gradnmaster Chim“ koji je proizveden u 1.366 primeraka dok je samo sedam pirmeraka proizvedeno s 20 novih složenih mehanizmima.
-Kada smo 1964. godine slavili 125 godina postojanja, kladio sam se da ćemo izmisliti nove funkcije ali nisam znao da ćemo u tome uspeti. Tada nas je bilo 250 a sada 2.200 – rekao je Stern.
Firma se oslanja na svoju uticajnu prošlost. Aukcijska kući Sotbi saopštila je nedavno da će 14. novembra na aukciju staviti sat „Patek Filip“ koji se smatra „Svetim gralom“ satova – „Supercomplication Henry Graves“ s 900 komponenti koje se odnose na 24 funkcije sata, među kojima su izlazak i zalazak sunca u Njujorku ili vidljivost neba iz kuće Henrija Grejvsa.
Američki bankar Grejvs je 1925. godine naručio ručni zlatni sat koji je proizvoden posle tri godine rada i pet godina proizvodnje.
Prvi put je prodat 1999. godine na aukciji u Njujorku za 11 miliona dolara. Sada se njegova vrednost procenjuje na 15 miliona dolara (12 miliona evra).
Satove te marke imala je kraljica Viktorija, kao i Džejms Pakard, Bred Pit, dok je 1943. godine tada osmogodišnji dalaj lama dobio sat „Patek Filip“, firme osnovane 1838. godine.
Kompanija od osnivanja čuva podatke svih svojih kupaca i često moli kupce da se strpe dve do tri godine kako bi proizvele traženi sat. Godišnje proizvede oko 53.000 satova.

Povezana vest:  Srbija: Najpretraživaniji pojmovi na Google pretraživaču u 2018. godini