Kaspersky-QR-ScannerKompanija Kaspersky Lab predstavlja bezbednosni QR skener

Kompanija Kaspersky Lab predstavlja novu aplikaciju za mobilne telefone – Kaspersky QR Scanner. Ovaj program je kompatibilan sa Google Androidom i Apple iOS telefonima i ne samo da može da čita informacije sa QR kodova, već i upozorava korinsike o potencijalno opasnim linkovima u njima.
Prevaranti neprestano smišljaju nove trikove da privuku korisnike na svoje zloćudne sajtove. Jedna od prevara koja je nedavno postala popularna jeste stavljanje „fišing“ linka u QR kod (eng. „quick response“).
QR kodovi su zgodan alat za slanje linkova na mobilni uređaj sa kompjutera ili štampanih strana. Međutim, iako iskusni korisnici mogu da prepoznaju lažan URL na ekranu, ne postoji način da golim okom bude viđen opasan QR kod. To znači da sajberkriminalci mogu, ne samo da zamene slike kodovima onlajn, već i da fizički zalepe svoje zloćudne QR kodove preko pravih na pravim posterima i obaveštenjima.
Sama „fišing“ prevara – pravljenje lažnih stranica kako bi bilo pristupljeno ličnim podacima korisnika ili bili zaraženi njihovi uređaji zlonamernim softverom – nije ništa novo. Sajber kriminalci je koriste već godinama. Kompanija Kaspersky Lab je dokazano uspešna u borbi protiv ove pretnje i ima detaljne baze podataka zloćudnih linkova i efektivnih tehonologija za identifikovanje opasnih sajtova koji su se nedavno pojavili na Internetu. Sada kompanija Kaspersky Lab proširuje svoju zaštitu protiv „fišinga“ na QR kodove.
Kaspersky QR skener je besplatna aplikacija za Apple iOS i Google Android telefone. Ne sadrži nikakve nepotrebne funkcije – dodatne opcione osobine ili suvišne dugmiće. Program radi po sledećem principu: skeniranje – provera – otvaranje. Čim kvadratni oblik QR koda postane vidljiv za kameru uređaja, aplikacija reaguje proverom informacija enkodiranih u QR kodu. Ako je sve u redu, stranica se otvara. Ako link vodi ka „fišing“ ili zloćudnom sajtu, korisnik dobija upozorenje. Pored adresa veb sajtova, skener precizno otkriva i tekst šifrovan u QR kodovima, kao i kontakt informacije, tako da može brzo da prihvati podešavanja za WiFi i poveže uređaj na mrežu*.
„Svi komunikacioni kanali preko kojih prevaranti mogu da prenesu opasne informacije na uređaje moraju da budu zaštićeni. Danas sakrivaju linkove u QR kodove, tako da nam je potreban siguran skener. Sutra, ako nauče da šalju linkove preko radija ili da priključe čitač kartica na telefone, moraćemo i njih da zaštitimo. Glavno je da tehnologija kompanije Kaspersky Lab može da otkrije rizik i efektivno zaštiti korisnike“, kaže Aleksej Čikov, viši menadžer za proizvode kompanije Kaspersky Lab.
Kaspersky QR skener je novi dodatak nizu proizvoda kompanije Kaspersky Lab za mobilne telefone kućnih korisnika. Tu su i rešenja Kaspersky Safe Browser za iOS i Windows telefone, Kaspersky Internet Security za Androide i Kaspersky Password Manager za iOS i Androide.

Povezana vest:  Samsung u saradnji s dizajnerom Alessandrom Mendinijem predstavio ekskluzivne Samsung Gear S2 dodatke

* Samo za uređaje sa operativnim sistemom Android.