nebojsa jovanovic pobednik prvog Olimpijskog trofeja Svetomir Djukic„Olimpijski trofej Svetomir Đukić“ voziće se 5. juna od Beograda do Kosjerića

 

Biciklistički klub „Bajk Crvena zvezda“ organizovaće 5. juna na stazi od Beograda do Kosjerića (120 km) sedmi „Olimpijski trofej Svetomir Đukiž“ u čast osnivača i prvog direktora Srpskog olimpijklog kluba (komiteta) kao i prvog člana MOK za Srbiju od 1912. do 1948. đenerala Svetomira Đukića.

– Trku organizujemo uz veliku pomoć Opštine Kosjerić, ali očekujemo, obzirom na ime i značaj đenerala Đukića u celokupnom srpskom sportu, da nam pomognu i Olimpijski komitet Srbije i prijatelji biciklizma – kaže jedan od osnivača trke, legenda srpskog biciklizma Milan Tanasković. – Trka će za seniore i juniore i bodovaće se za Biciklističku ligu Srbije. Staza je veoma atraktivna, vodiće prkeo Ćelija, Valjeva, Kaone do Kosjerića i cilj je pred olimpijskom čestom u ovom gradu.

Povezana vest:  Podmladak odleteo za Konju

Start je 5. juna u 11 časova ispred hotela Moskva u Beogradu gde je 1910. osnovan Srpski olimpijski klub na inicijativu tada kapetana Svetomira Đukića i grupe oficira i uglednih građana. Položiće se i venac na spomen ploču, a delegacija organizatora obiće će, posle cilja i grob đenerala Svetomira Đukića u porti crkve u Ražani.

Svetomir Đukić je rođen 1882 u selu Ražana kraj Kosjerića. Bio učesnik Prvog i Drugog balkanskog rata kao i Prvog svetskog rata. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu u oslobađanju Zemuna i odbrani Ade Ciganlije i prešao je sa srpskom vojskom Albaniju. Učestvovao je u proboju Solunskog fronta. Penzionisan je 1940. u činu brigadnog đenerala. Nosilac je brojnih vojnih odlikovanja.

Povezana vest:  Šumaher ostaje suspendovan

U mladosti, bio je vrstan i svestran sportista, plivač, etletičar, mačevalac, jahač, biciklista, strelac… U Međunarodni olimpijski komitet primljen je u na Petim letnjim olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. gde je bio vođa srpske delegacije i ostao je član do 1948. kada se dobrovoljno povukao. Na osnivačkoj sednici Jugoslovenskog olimpijskog odbra 1920. u Zagrebu izabran je za potpredsednika i na toj dužnosti bio je vođa jugoslovenskih sportista na Olimpijskim igrama u Antverpenu 1920, Parizu 1924, Amsterdamu 1928. i Berlinu 1936. Bio je prijatelj oca svetskog olimpijskog pokreta Pjera de Kubertena.

Povezana vest:  Žolt Der pobedio na klasiku „Beograd - Čačak“

Đeneral Đukić je preminuo 1960. u Duizburgu u Nemačkoj, a 2002. su posmrtni ostaci preneti u Srbiju.

Prvi biciklistički „Olimpijski trofej Svetomir Đukić“ održan je 2004. i pobedio je Nebojša Jovanović (Partizan). Ostali pobednici – 2005. Ivajlo Gabrovski (Bugarska, Železničar MBN, Niš), 2006: Igor Pajović (Železničar MBN ), 2007. (juniorska trka): Jovan Zekavica (Borac), 2008.  kadetska i juniorska trka: kadet Lazar Jovanović (Borac) i junior Nikola Stefanović (Partizan). Trka nije vožena 2009.