zecevic fest-konNova srpsko-južnokorejska filmska saradnja

Na Festu je danas najavljen projekat u srpsko-južnokorejsko-slovenačkoj koprodukciji, S/F horor „Procep“ u režiji Dejana Zečevića, čije snimanje počinje u Pančevu 25. marta.
Producentkinja Dženi Kim je gost Festa povodom prikazivanja južnokorejskog filma „Tenor“, koji je sniman u Srbiji, u servisnoj produkciji „Viktorija filma“.
-Bili smo veoma zadovoljni tom saradnjiom i zadržali smo dobre odnose sa kolegama iz Beograda. Marko Jocić i Milan Todorović bili su zatim na festivalu kod nas i izneli ideju za novi film, koju smo mi prihvatili. Drago mi je da ćemo ponovo raditi zajedno – rekla je ona na konferenciji za novinare u Sava centru.
Zečević je izjavio da je za srpsku kinematografiju veoma značajno što Jocić i Todorović pokušavaju da se sa našim projektima probiju na strano tržište. On je dodao da su njihova prethodna dva horora „Mamula“ i „Zona mrtvih“ verovatno najgledniji srpski filmovi u svetu, mada se to ovde ne zna jer je reč o posebnom žanru i profilisanoj publici.
-Izazov mi je da se priključim toj ideji. ‘Procep’ je takav da ne bi imalo smisla da se snima u našim standardnim uslovima. U žanrovskom filmu me privlači da, poštujući njegove zakonitosti, unesem svoju osobenu perspektivu, a poznato je da su korejski žanrovski filmovi specifični i da se u mnogo slučajave mogu nazvati autorskim- rekao je on.
Poznati glumac Dragan Mićanović otkrio je da će igrati „srpskog tajnig agenta koji, zajedno sa stranim obaveštajcima, treba da sazna šta je to palo iz svemira i stiglo u naše malo mesto“.
-U žanrovskom filmu prvi put u karijeri sam igrao u „Mamuli“ i to me je zaintrigiralo. Radujem se novoj avanturi. Pored toga, divno je što ćemo ponovo raditi sa prijateljima iz Južne Koreje – rekao je on.
Glavne uloge tumače Ken Fore (SAD), Katarina Čas (Slovenija) i Mićanović, a u ekipi su i Sonja Vukićević, Miroljub Lešo, dečak Denis Murić…
Na Festovoj konferenciji reditelj i scenarista Saša Radojević predstavio je svoj film „Žigosana“, koji je prikazan u programu niskobudžetnih ostvarenja „Micro Wave“.
Film je zasnovan na radu likovne umetnice Marine Marković, koja se pojavljuje i u filmu „Petlja“ (Mulutina Petrovića i Radojevića), prikazanom u istom programu i povezuje ih u okviru novog pojma „Garažni film“.
„Žigosana“ je film-esej o tetoviranju, što je slikanje na koži, ali i metafora za unutrašnji bol, rekao je Radojević.
On je istakao da to film o ženama, a da je u drugom segmentu prikaz klasne raslojenosti i krhkih identiteta koji čine određenu socijalnu poziciju.
Gosti Festa danas su bili i mladi nemački reditelj i snimatelj Tim Kreger i producentkinja Viktorija Štople. Njegov diplomski film „Savet ptica“ prikazan je u međunarodnom takmičarskom programu.
Ta neobična priča dešava se 30-ih godina prošlog veka, kod brvnare u šumi gde učitelj muzike dolazi na poziv prijatelja, talentovanog kompozitora. Njega nema, a dok ga čeka i potom traži učitelj primećuje nešto neobično u pesmi ptica u šumi.
„Savet ptica“ je imao premijeru na festivalu u Veneciji.

Povezana vest:  Eva Grin u nastavku filma "300"?