lazar_ristovskiLazaru Ristovskom nagrada Sergej Bondarčuk

 

Glumac Lazar Ristovski dobio je nagradu „Sergej Bondarčuk“ za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji koju dodeljuju organizatori Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“ u Moskvi.

Nagrada koja nosi ime uglednog ruskog reditelja Ristovskom je dodeljena u sredu uveče, na otvaranju festivala „Zlatni vitez“ u moskovskom Domu kino.

Ristovski je igrao u 50 filmova i 3.000 pozorišnih predstava, a svojim dugogodišnjim učešćem na moskovskom festivalu dao je veliki doprinos toj manifestaciji, naveli su organizatori.

Povezana vest:  Pripremite svoja čula za film „Memorija“ reditelja Apičatponga Verasetakula

Ristovski je primajući priznanje izjavio da je nagrada „Sergej Bondarčuk“ izuzetno vredna i za same Ruse, a za umetnike iz Srbije još vrednija.

-Možda bih mogao da kažem da mi je to najveća nagrada koju sam dobio u životu – rekao je Ristovski.

Dodao je, međutim, da se takvim nagradama u Srbiji ne pridaje veliki značaj, izrazivši nadu da će se ta situacija promeniti.

Povezana vest:  Dani zaljubljenih u bioskopima „Cineplexx" i „Vilin Grad"

-Reč je o festivalu duhovnosti, festivalu pravoslavlja, ali to nije samo festival pravoslavnih zemalja. To je svetski festival, na kojem su dobijali nagrade veliki umetnici svetskog filma, i on ima veliku budućnost – ocenio je Ristovski.

Međunarodni filmski festival u Moskvi, koji se ove godine održava po 19. put, trajaće do 10. juna, a na njemu će biti prikazani kratki i dugometražni dokumentarni, animirani, dečji i igrani filmovi.

Povezana vest:  Kristen Stjuart s pojavljuje u toplesu s dva frajera u novom filmu

Među autorima, u različitim kategorijama, više od deset je iz Srbije, a među njima su Srđan Dragojević, Ivana Žigon, Mihajlo Sekulić, Milun Vučinić, Milan Milosavljević, Anita Panić, Milan Špiček i drugi.