multifunkcionalne krovne baste bec

Beč: Multifunkcionalne krovne bašte

U Beču je nedavno realizovan projekat proizvodnje obnovljive energije u okviru kog se radilo i na kompenzaciji sve više izbetoniranih površina, poboljšanju mikroklime, čuvanju kišnice, zadržavanju ugljen-dioksida i produženju veka trajanja krovova. Sve ovo, a i još mnogo toga, bi trebalo da omogući kombinovani sistem na krovovima zgrada.

Multidisciplinarni istaživački tim razvio je prvi uspešni projekat proizvodnje solarne energije u krovnim baštama. Nakon tri godine razvoja projekta u kom je učestvovalo deset partnera, projekat je predstavljen na Poljoprivrednom univerzitetu BOKU u Beču na čijem je krovu projekat po prvi put sproveden u delo.

Povezana vest:  AGENCIJA ZA TURIZAM I KULTURU ABU DABIJA PREDSTAVLJA EMIRATE SRPSKOM TRŽIŠTU

Prema rečima vođe projekta Zuzane Lins na ovu ideju se došlo da bi kombinovale do sada konkurentske namene krovova zgrada – otvoreni prostor, zeleni prostor i dobijanje struje preko fotovoltaika, i to sve na jednom krovu!

Intenzivno ozelenjena krovna terasa pruža prijatni ambijent, fotovoltaik-uređaji obezbeđuju hladovinu i proizvode ekološku struju, te ovaj projekat podržava održivi razvoj grada.

Povezana vest:  Upoznajte svet na Sajmu turizma

Član gradskog veća za životnu sredinu Grada Beča, Uli Zima, naglasila je da je izgradnja oblika obnovljive energije jedna od glavnih tačaka razvoja austrijske prestonice i da ovakve inovacije predstavljaju značajan doprinos za budući razvoj grada.

PHOTO: Houdek / PID