KUD Gradimir 3

KUD Gradimir obeležilo 70 godina postojanja

Kulturno-umetničko društvo „Gradimir“ iz Beograda obeležilo je u subotu 70 godina postojanja svečanim koncertom na sceni Kolarčeve zadužbine, na kojem je učestvovalo oko 200 članova svih uzrasta. Na repertoaru se našao stari i novi program, koji su uz vrhunsko igračko, pevačko i sviračko umeće izveli članovi od najmlađih kategorija do veterana u folklornom ansamblu, narodnom orkestru i grupi pevača.

Sala na Kolarcu bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je svaku tačku ispratila gromoglasnim aplauzom. Svakako, najviše aplauza i simpatija publike pobrali su najmlađi članovi KUD-a „Gradimir“, od kojih je većina prvi put izašla na scenu i prikazala ono što su u protekloj godini naučili.

„KUD „Gradimir“ već sedamdeset godina nastoji da istražuje, neguje i čuva kulturno blago narodnih običaja i folklornu tradiciju sa Balkana. Sačuvati od zaborava naše najveće kulturne vrednosi i uspešno ih promovisati je osnovni zadatak našeg društva. Veoma smo ponosni na naše izvođače koji su još jednom uspeli da na najbolji način predstave svoju ljubav prema tradicionalnoj igri, pesmi i muzici“ – izjavio je predsednik KUD-a „Gradimir“, Dragan Brajer i dodao da je ovo Društvo za sedam decenija rada prošlo kroz mnogobrojne teškoće i iskušenja, ali da je zahvaljujući generacijama entuzijasta i ljubitelja folklora, kao i brojnim prijateljima, uspelo da opstane i danas bude jedno od najistaknutijih KUD-ova u Srbiji.

Povezana vest:  Enciklopedije na najvećem popustu dosad!

Ova godina je protekla u slavljeničkom duhu, pa su u maju održani koncert dečijeg ansambla u Beogradskom dramskom pozorištu pod nazivom „Gradimir deci Vračara“, kao i celovečernji koncert Ansambla narodnih igara u Ustanovi kulture „Vuk“ povodom slave društva, Svetog Vasilija Ostroškog. U oktobru mesecu, na sceni Kolarčeve zadužbine, preko pedeset muzičara Narodnog orkestra Društva sa prijateljima je održalo koncert pod nazivom „Za našu dušu“ , gde su svojim umećem ovekovečili ovaj jubilej.

Povezana vest:  Novi roman Jelene Bačić Alimpić "Kletva" u prodaji od 25. aprila

O radu Društva:

Tokom 70 godina postojanja, u radu društva je učestvovalo preko 15.000 članova, a trenutno, društvo broji preko 300 članova u igračkim ansamblima, pevačkoj grupi i orkestru. Tokom bogate dugogodišnje aktivnost Društvo je nastupalo na mnogim scenama u zemlji i inostranstvu, dobijalo značajne nagrade i priznanja i afirmisalo se kao istinski misionar kulturnih i umetničkih vrednosti našeg narodnog stvaralaštva i kulture.

Neke od nagrada su: Majski cvet, Plaketa mladosti, više Plaketa Saveza amatera Srbije, prve nagrade za najbolje koreografije na Festivalu „Amateri svome gradu“ u organizaciji Saveza KUD Beograda, više prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima u inostranstvu (Nemačka, Francuska, Grčka, Italija, Belgija itd.), kao i više prvih nagrada za Narodni orkestar, grupe pevača, vokalne i instrumentalne soliste kojima godinama potvrđujemo status Drištva prve kategorije. Takođe, KUD „Gradimir“ je u 2007. godini dobilo prestižnu nagradu „ZLATNI BEOČUG“ koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Beograda za Trajni doprinos kulturi grada Beograda.

Povezana vest:  Predstave „Necropolis“ i “Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom” odigrane na 16. Kondenzu

Na svom repertoaru Društvo ima 27 koreografija najistaknutijih koreografa Dese Đorđević, Cige Despotovića, Vasa Popovića, Rake Đurovića, Dragomira Vukovića Kljace, Ljubiše Lekića, Bore Talevskog i drugih, koje sa uspehom izvodi Ansambl narodnih igara, kao i eminentnih stručnjaka za narodnu muziku: Miše Milutinovića, Ljubiše Bogićevića, Slavoljuba Kovandžića – Slave, Zorana Pejkovića, kao i rukovodioca Ansambla narodne muzike Slavka Mitrovića- Caleta.
Sa ovim ansablom, izuzetnim orkestrom, grupom pevača, baletskim studiom, brojnim dečjim ansamblom, kao i svojom programskom raznovrsnošću i kvalitetom, KUD „Gradimir“ se svrstava u red najistaknutijih Kulturno umetničkih društava Srbije.