lopta_u_mreziSVETSKA PRVENSTVA ISTORIJAT

„Rezervisti“ u igri tek od 1970.

 

Produžeci na šampionatima sveta prvi put su odigrani su 1934. na utakmici izmađu Austrije i Francuske. Posle 90 minuta rezultat je bio 1:1, a Austrija se posle dodatnih 30 minuta, rezultatom 3:2 plasirala u četvrtfinale.

 

Prvi put produžeci u finalu prvenstva sveta odigrani su 1934. u Italiji. U regularnom toku rezultat nadmetanja između Italije i Čehoslovačke bio je 1:1, a domaćini šampionata su do trofeja stiigli pogodtkom Anđela Skijavija u 5. minutu prvog produžetka.

Povezana vest:  Rodžers produžio ugovor sa Liverpulom

 

Najviše golova u produžecima postignuto je u polufinalu Svetskog prvenstva 1970. na utakmici izmedlju Italije i Nemačke. U regularnom toku rezultat je bio 1:1, a u dodatnih 30 minuta postignuto je čak pet golova. Italija je pobedila sa 4:3.

 

Timovi nisu imali pravo da uvode rezervne igrače do svetskog prvenstva u Meksiku 1970. Prvi „rezervista“ koji je ušao u igru je fudbaler ŠSR-a Anatolij Pusač, koji je zamenio Šesternjeva.

Povezana vest:  Zvezda se brzo oporavila i "sedmicom" pobedila Čukarički

 

Prvi golman koji je zamenjen bio je Rumun Stev Adamaće. Njega je na utakmici sa Brazilom 1970. zamenio Nekula Radukanu.

 

Najbrže zamenjeni igrač u istoriji svetskih prvenstava je Italijan Alesandro Nesta. Na utakmici sa Austrijom (1998) njega je u četvrtom minutu zamenio Đuzepe Bergomi.

 

Meksikanac Huan Basaguren prvi je fudbaler koji je kao rezerva postigao gol na prvenstvima sveta. Na šampionatu u Meksiku 1970. on je postigao poslednji gol za svoj tim u pobedi protiv El Salvadora (4:0).

Povezana vest:  Anćeloti: Ronaldo i ove sezone osvaja Zlatnu loptu

 

Rezervista koji je najbrže postigao gol na prvenstvima sveta je Danac Ebe Sand. On je na utakmici sa Nigerijom 1998. postigao pogodak samo 16 sekundi nakon što je ušao u igru.