wim-wendersVim Venders dobitnih nagrade za stvaralaštvo

 

Nemački reditelj Vim Venders (Wim Wenders) dobitnik je nagrade za celokupno filmsko stvaralaštvo na Međunarodnom filmskom festivalu Transilvanija (TIFF), koji se održava u gradu Kluž od 28.maja do 6.juna.

 

Venders je sinoć zahvalio na rumunskom jeziku za nagradu i rekao „zahvaljujem što ste pokušali da me ubedite da sam nešto ostvario, jer sam takav tip koji svaki film režira kao da je prvi i potrebna su mi osiguranja da nešto činom dobro“.

Povezana vest:  Hor Viva Vox napravio spektakl za pamćenje na premijeri filma ‚‚Boemska rapsodija“

 

Venders je ranije u izjavi za agenciju Mediafaks rekao da su „rumunski filmovi poslednjih godina vrlo dobri i imaju lokalnu specifičnost “ i dodao da on ceni filmove koje pokazuju „šta ima posebno jedna zemlja i ne izgledaju kao ostale filmske produkcije“.

 

Specijalnu nagradu festivala dobio je Liviju Čjulei , značajna ličnost rumunskog pozorišta i filma, koji je između mnogih međunarodnih i nacionalnih nagrada i dobitnik 1965.godine Zlatne palme za režiju u Kanu (Cannes) za film „Šuma vešanih“.

Povezana vest:  U susret venčanju Klunija i Alamudin u Veneciji

 

Čjulej je više od 60 godina radio kao pozorišni i filmski reditelj, scenografa i glumac.

 

Glavna nagrada Mejunarodnog filmskog festivala Transilvanija dodeljena je tajlandskom filmu „Histoire anodine“ rediteljke Anoća Suwićakornpong o detaljima svakodnevnog života jednog mladića koji leži paralizovan u krevetu posle jedne nesreće.

 

Poznati rumunski filmski reditelji i glumci su protestovali na gali festivala zbog novog zakona o kinematografiji koji je nedavno usvojen u Senatu Rumunskog parlamenta a konačna odluka očekuje se u Poslaničkom domu.

Povezana vest:  Nastavak Priče o igračkama od sutra u bioskopima

 

Za vreme gale dodelivanja nagrada, na sceni se popeo jedan od najvećih rumunskih glumaca Viktor Rebenđuk koji je procitao protestnu „Proklamaciju iz Kluža“ koju su potpisali sineaste i glumci protiv novog zakona.