ilija petkovic

Ilija Petković: Futsal igrači su pravi mađioničari

Jedan od najpoštovanijih fudbalskih stručnjaka u Srbiji, bivši selektor nacionalnog tima i trener, Ilija Petković nazvao je naše futsal igrače pravim mađioničarima sa loptom i pozvao je publiku da dođe u što većem broju da ih podrži na UEFA Futsal EURO od 2. do 13. februara u Areni Beograd.

Da li ćete biti u Areni?
– Sigurno da hoću i to sa zadovoljstvom. Milo mi je da smo mi dobili domaćinstvo jednog ovako kvalitetnog i značajnog takmičenja. Možda neki misle da je futsal periferna stvar, ali to mogu da kažu samo oni koji nisu upućeni u sport. UEFA ulaže ogromne napore da populariše i promoviše futsal, i u brojnim zemljama je izuzetno razvijen. Na primer, u Španiji su svi mečevi neverovatno posećeni, igrači su istinske zvezde gde god da se pojave – rekao je Petković.

Povezana vest:  Drulovićev spisak u ponedeljak

Srbija na otvaranju igra sa Slovenijom, posle u grupi ima Portugaliju kao protivnika, kakva su Vaša očekivanja?

– Ja nisam voleo nikada prognoze, volim samo ono što se dešava na terenu. Mislim da smo dobri i da imamo šanse u tom takmičenju. Ukoliko nam dani budu naklonjeni, ja uvek to volim da kažem, siguran sam da možemo da doguramo daleko. Videćete, to su sve dečaci virtuozi, mađioničari sa loptom, tako da ne znam, siguran sam da će im domaća publika biti vetar u leđa. Imaćemo taj osećaj sigurnosti. Ja im želim sve najbolje i očekujem najbolje maksimalne rezultate od njih.

Mnogi se nadaju prolasku u četvrtfinale, gde bismo se sastali sa Španijom, jednim od favorita šampionata?

Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Rezultati utakmica 25. kola i tabela nemačke Bundeslige

– Futsal je jedna specifična igra na malom prostoru i neću ništa novo i pametno reći ako kažem da ko se bude bolje snalazio i imao više ideja kako da dođe do tih malih golova, sigurno da će imati više i uspeha. Svi su dobri u malom fudbalu. Siguran sam da ćete videti veliki broj virtuoza, po pitanju tehnike, taktike, kombinatorike. Mislim da će biti jedan izuzetno lepa priredba i da će biti zabavno u Areni.

Kakvu atmosferu očekujete u Areni?

– Imamo vaterpolo kao sjajan primer, ali nije ovo prvi put da se Beograd prikazao u najboljem svetlu. Uvek smo mi prisutni tamo gde se dešavaju evropske i svetske stvari. Mislim da Beograd postaje ono što je bio pre dvadesetak godina, priredbe se nižu jedna za drugom i naša publika je uvek bila fer bez obzira na to o kome se radi. Doći će naši navijači sa zadovoljstvom u Arenu, a siguran sam da će ukoliko Srbija bude pokazala dobru igru na startu da ćemo iz dana u dan imati sve više gledalaca.

Povezana vest:  Alkantara: Prelazak u Bajern najbolja odluka u mom životu

Da li ste vi igrali futsal?

– Ja nisam igrao na malim terenima, pre svega da se ne bih povredio. Futsal se igra na tvrdim podlogama i potpuno drugačijim uslovima od velikih terena. Reći ću vam jednu anegdotu. Nas su na treninzima čekali igrači futsala da nam drže lekcije, ali mi smo nekako to uvek uspeli da izbegnemo! To su zaista dve dimenzije fudbala, na dva različita polja.