lejton_hjuit_rimATP HALE

 

Hjuti konačno pobedio Federera i osvojio turnir u Haleu

 

Australijanac Lejton Hjuit pobedio je Rodžera Federera 3:6, 7:6(4), 6:4 u finalu ATP turnira u Haleu i tako prekinuo niz od 29 uzastopnih pobeda Švajcarca na travi tog nemačkog turnira.

U karijeri je ovo bio 25. međusobni meč Federera i Hjuita, i tek osma pobeda australijskog tenisera. Ali, daleko je bitnije za Hjuita što je pobedio drugog igrača sveta nakon čak 15 poraza zaredom.

Povezana vest:  ATP AKAPULKO, David Ferer u finalu u Akapulku

Osim te tradicije, Hjuit je prekinuo dugi pobednički niz Švajcarca na ovom turniru, koga je osvajao od 2003. do 2006. godine, te još jednom, pre dvije godine.

I ovom je prilikom Federer „morao“ da dobije meč. Posle dobijenog prvog seta, u drugom je stiao Hjuitovu prednost od 2-0, da bi kod 4-4 došao do tri vezane brejk lopte, koje su praktičo bile gotovo kao i meč-lopte. Ali, Federer nije iskoristio ni jednu, a kod treće je Australijancu pomogao i vrh mreže, kada se loptica prebacila na Federerovu stranu.

Povezana vest:  Marat Safin potpredsednik Ruske teniske federacije

Posle toga je Hjuit dobio taj brejk, a potom odmah u trećem došao do brejka prednosti koji je čuvao sve do kraja meča.

Bila je ovo 28. pobeda na turnirima za Hjuita u karijeri.

Meč je trajao dva sata i dvadeset minuta, a oba su tenisera po dva puta ispustila svoj početni udarac, s tim da je Federer imao priliku više (10-9). Zanimljivo da je Federer osvojio samo 46 posto poena posle drugog ubačenog servisa u ovom finalu (23 od 50).

Povezana vest:  VIMBLDON 2011, Mardi Fiš eliminisao prošlogodišnjeg finalistu Berdiha