Dr Milica Vučinić, dermatolog u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti Beograd, stručni saradnik Savetovalište za decu i roditelje o odgovornom ponašanju na suncu, koje u okviru akcije “Pregled za sve”, od 3. do 5. juna  organizuju Eucerin Srbija i BENU apoteke u prizemlju Tržnog centra “Ušće”

 

Zašto dečija koža zahteva posebne mere zaštite od sunca?

Dečja koža je jako osetljiva, mnogo tanja od kože odraslih i još nema potpuno razvijene mehanizme odbrane.Koža sve pamti i svi negativni uticaji koje trpi u detinjstvu kasnije u toku života mogu da daju neželjena dejstva, u smislu hiperpigmentacija, iritacija i crvenila, a nakon 20 ili 30 godina čak i karcinom kože. Prekomerno izlaganje dečije kože sunčevom zračenju bez zaštite, a posebno pregorevanje na suncu predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, naročito za malu decu.

Sezona je odmora – može li se dečja koža pripremiti za period intezivnog izlaganja suncu?

Dečja koža koja je adekvatno negovana tokom cele godine je samim tim otpornija jer je zdravija. Pred samo intezivno izlaganje suncu, a tu ne mislim samo na odlazak na more već i letnje šetnje, igranje u parku, odlazak u obdanište ili školu, posebnu pažnju treba obratiti na adekvatnu hidrataciju, korišćenjem uljanih kupki i hidrantnih mleka i losiona, posebno namenjenih dečjoj koži, bez bez parfema i parabena.Tako negovana koža spremnija je za odbranu od negativnih uticaja sunčevog zračenja jer je njena prirodna zaštitna funkcija ojačana.

Povezana vest:  Puma Social Launch Party održan u prostoru Kolosej Bowling & Lounge u TC Ušće

Koja su osnovna pravila zaštite dečije kože od sunca?

Bebe i decu do tri godine života, ne treba izlagati direktnom sunčevom zračenju.  Stariju decu neophodno je sklanjati sa sunca u inervalu od 10-16 h, stavljati detetu šešir sa zaštitom za vrat ili sa širokim vizirom, oblačiti majcu, pantalone i kvalitetne naočare za sunce. Na otkrivene delove tela trebalo bi, pola sata pre izlaska na sunce, opet odmah nakon izlaska na sunce, a nakon toga svaka dva sata, a posebno posle kupanja i brisanja peškirom, nanositi preparat za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom 50+ specijalno namenjenim zaštiti dečje od sunca. Nanošenje kreme treba ponavljati nakon kupanja i brisanja peškirom čak i kad se radi o vodootpornim kremama. Ne treba zaboraviti da se zaštite usne, uši, nos i ris na stopalu.

Povezana vest:  Video serijali premijerno na 14. Festivalu nauke!

Koliko preparata je potrebno naneti?

Preporuke kažu 2 miligrama po centimetru površine kože, ali da bi roditelji lakše ocenili koja je količina u pitanju , reći ću najjednostavnije – što više to bolje. Posebno je važno upozoriti roditelje da, čak i ako je dete malo potamnelo, ne treba prestajati sa istim merama zaštite. Takođe, nakon izlaganja suncu  treba hidrirati i negovati kožu da ne bi gubila vlažnost i da bi se ojačala njena zaštitna funkcija.

Kako izabrati adekvatan preparat za zaštitu dečje kože od sunca?

Povezana vest:  Jana voda i Udruženje ZEN art oslikali zidove dečijih bolnica u Tiršovoj i "Dr Olga Dedijer"

Preparat treba da bude lako razmaziv, da nije lepljiv, da ne sadrži parfeme i parabene koji mogu da iritiraju nežnu dečju kožu. Takođe, preparat, bilo da je krema, losion ili gel, treba da sadrži visoku UVB i UVA zaštitu, kao i mikrogranule to jest fizičke filtere  koji odbijaju UV zračenje i sprečavaju da prodre dalje u kožu i izazove kratkoročna oštećenja, kao što su opekotine ili alergije, ali i dugoročna oštećenja, poremećaj pigmentacije, pa i rak kože.

Kupovinom  Eucerin preparata za zaštitu od sunca pomažete akciju za rano otkrivanje raka kože ”Pregled za sve”  koju sprovode Eucerin i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Cilj akcije je jačanje svesti o prevenciji raka kože, kroz primenu svih mera zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka na ljudsku kožu, o neophodnosti redovnih samo-pregleda kože, kao i redovnih dermatoloških pregleda.