U okviru šestogodišnjeg projekta Evropske unije Poljoprivredni fakultet u Beču i gradske službe rade na ponovnom naseljavanju kečige u Dunav.

Kečiga pripada porodici jesetri. U svetu postoji oko 27 vrsta jesetri od kojih se šest vrsta mogu naći u Dunavu. U gornjem delu Dunava su sve vrste osim kečige izumrle. „Razlog su barijere duž njihovog plovnog puta i prekomerni lov. Zbog toga su u svetu skoro sve vrste jesetre ugrožene“, objašnjava Tomas Fridrih sa Poljoprivrednog fakulteta u Beču.

Povezana vest:  Sefora otvara prvu prodavnicu u Indiji

Kečiga ima šiljat nos, crvenkaste je boje, može biti dugačka do jednog metra i dostići starost od 27 godina. Kečiga voli tekuću vodu. Pošto se ova vrsta ribe poslednjih godina retko može videti u svom prirodnom okruženju iniciran je program uzgoja kečige na Poljoprivrednom fakultetu u Beču

U međuvremenu je kečiga zaštićena Vašingtonskim sporazumom o zaštiti vrsta. Uz pomoć EU-projekta „LIFE Sterlet“ i podrške bečkog gradskog sekretarijata za vodoprivredu MA 45 očekuje se ponovno naseljavanje kečige u Dunav.

Povezana vest:  Predstavljanje nove adidas by Stella McCartney SS11 kolekcije – Weekender sportska oprema za beg iz urbanog u prirodno

PHOTO: BOKU