Bečka turistička branša u prvoj polovini 2016. godine ponovo beleži rekordan broj noćenja. Najveći porast broja gostiju bio je iz Velike Britanije. Međutim zbog Bregzita se u narednom periodu očekuje neizvestan razvoj događaja.

Britanci su tokom prve polovine 2016. godine u Beču ostvarili ukupno 295.000 noćenja, skoro četvrtinu više nego prethodne godine. Direktor Bečkog turizma, Norbert Ketner, objašnjava taj podatak sa sedam novih avio-linija ka Beču. Ipak izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi da ima posledica. Svetska asocijacija avio prevoznika (IATA) procenjuje da bi broj britanskih avio-putnika do 2020. godine mogao da bude za 3 do 5 odsto manji.

Ukupan broj noćenja u austrijskoj prestonici se u prvoj polovini 2016. godine povećao na 6,6 miliona – to znači plus od 4,9 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2015. godine.

Povezana vest:  Plazma Izazov 2009!

Noćenja ruskih turista smanjila su se za 28 odsto. Takođe je zabeležen pad broja noćenja turista iz Italije. Zabeležen je dvocifren rast noćenja gostiju iz Austrije i Španije a jednocifren iz Nemačke, SAD, Švajcarske, Francuske i Kine. Najviše turista u Beču je i dalje iz Nemačke.

Posebno veliki porast broja noćenja zabeležen je u smeštajnim kapacitetima sa pet zvezdica.

Povezana vest:  Najudobniji jesenji favoriti iz nove Superdry kolekcije

 

PHOTO: WienTourismus/Christian Stemper