Jedan od debitanata u srpskom olimpijskom timu za Rio de Žaneiro Milutin Stefanović, 31-godišnji strelac puškom, iza sebe ima zanimljivu karijeru. Zablistao je posle velike pauze.

Streljaštvom je počeo da se bavi kao dečak u kragujevačkom “Čika Mati”, da bi 2006. godine stavio tačku . Posle tri godine pauze ponovo je uzeo pušku u ruke, a u potpunosti se u takmičarski program vratio 2010.

Povratak na vatrenu liniju bio je pun pogodak, jer je Stefanović munjevito izbio u svetski vrh.

U nacionalnom timu se ustalio 2014. Iste sezone na prvom Svetskom kupu u karijeri osvojio je srebro vazdušnom puškom. Godinu dana kasnije, takođe u Fort Beningu, “upucao”  je i prvo zlato u SK, koje mu je donelo kvotu za Rio. Ima četiri medalje u Svetskim kupovima, dva zlata u miksu na Evropskim prvenstvima vazdušnom puškom, u paru sa Andreom Arsović…

Povezana vest:  U znaku strelaca Jedinstva trap iz Stare Pazove

U Riju će gađati  vazdušnom puškom, kojom je trenutno 14. na svetskoj listi. O željama i očekivanjima govori sa oprezom.

– Bio bih zadovoljan da ostanem dosledan sebi, da sve za šta sam se dve godine pripremao materijalizujem na najbolji mogući način, a to je pre svega da postignem dobar rezultat. Što se plasmana tiče, tu se ne kalkuliše, jer u streljaštvu ne postoje favoriti. U mojoj disciplini bar deset do 15 strelaca vrede za olimpijsku medalju – ističe Stefanović

Stefanović je vlasnik državnog rekorda- 629,4 kruga, što je rezultat koji bi ga sigurno odveo u finale.

– Postoje rezultati kojima si zadovoljan pod većim i oni kojima si zadovoljan pod manjim opterećenjem. Olimpijske igre svakako nose veliku dozu opterećenja, ne postavljam rekord kao cilj. Pritom, meni su ovo prve olimpijske igre, a u Riju će se prvi put gađati po novim pravilima, po kojima se rezultati u kvalifikacijama računaju na decimale, a ne na pune krugove. Sve su to razlozi zbog kojih ne bih puno da kalkulišem šta može da se očekuje. Pretpostavljam da će se u finale ulaziti sa 627 krugova, a kad bih postigao takav rezultat, bilo bi sjajno.

Povezana vest:  Srpski strelci na „Valter kupu“ u Kevelaru

Stefanovićev lični trener je njegov iskusniji klupski i drug iz reprezentacije Stevan Pletikosić. S druge strane Stefanović je Pletikosićev trener, ali kako je više puta kazao, u takvoj situaciji nema striktnog odnosa trener – strelac, sve se radi u dogovoru.

U “Čika Mati” radi i kao trener sa mlađim kategorijama. U svetskom vrhu je trenutno nekoliko vrlo mladih strelaca, momaka koji su vršnjaci ili malo stariji od Stefanovićevih učenika.

Da li nekog iz mlađe garde vidite kao potencijalnog osvajača olimpijske medalje?

Povezana vest:  Trifunjagić nije pogodio Singapur

– Na Kineze uvek treba računati, stalno se javljaju nove generacije mladih strelaca. Trenutno najviše pokazuje 20-godišnji Haoran Jang. Mađar Ištvan Peni, koji ima 19 godina, je u velikom usponu. U poslednjih par meseci u punom naletu je 17-godišnji Čeh Filip Nepejhal, zbog koga je češka federacija zamenila kvote i naknadno ga uvrstila u tim. Međutim, kod mlađih strelaca veliko takmičenje je mač sa dve oštrice.

Ipak, Stefanović mlađe sigurno stavlja u krug onih od kojih najviše očekuje.

– Kao jednog od favorita vidim Haorana Janga. Uz njega, po meni, najveće šanse imaju  Italijan Nikolo Kamprijani, koji je u Londonu 2012. osvojio zlato u trostavu i srebro vazdušnom puškom, i Rus Vladimir Maslenjikov, koji sa 22 godine spada u krug mlađih strelaca– ocenjuje srpski adut vazdušnom puškom.