madlenijanumOpera „Mandragola“ za kraj sezone Madlenianuma

 

Komičnom operom „Mandragola“ savremenog srpskog kompozitora Ivana Jevtića, 25.juna na Velikoj sceni zemunske Opere i Teatra, Madlenianum svečano se završava ovogodišnja sezona, najavilo je ovo pozorište.

Komična opera „Mandragola“ po istoimenoj komediji poznatog renesansnog mislioca Nikola Makijavelija, premijerno je izvedena u decembru prošle godine kao prva poručena opera Madlenianuma.

Kompleksna muzička kreacija Jevtića, kompozitora impozantnog opusa od preko 100 dela, modernog muzičkog jezika obogaćenog citatima renesansnih motiva, srpskog folklora, pravoslavne muzike i melodija i ritma Brazila, kao most prema zemlji u kojoj je neko vreme živeo i radio, od premijere do kraja sezone, izvođena je sa velikim uspehom na zemunskoj sceni.

Povezana vest:  "Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba" Momčila Petrovića u prodaji

Komediju karaktera „Mandragolu“ režirao je jedan od najznačajnijih balkanskih pozorišnih reditelja Slobodan Unkovski iz Makedonije.

Scenografiju je uradila Meta Hočevar iz Slovenije a kostime naša Angelina Atlagić. Scenski pokret je osmislio Dimitris Sotiriou iz Grčke.

Za dobar prijem ove savremene opere kod publike veoma su zaslužni izvođači: sopran Snežana Savičić Sekulić, bas Miodrag Miša Jovanović, bariton Predrag Milanovih, mecosopran Tanja Obrenović, tenor Darko Đorđević, bas Goran Krneta i tenor Goran Strgar.

Povezana vest:  Roman o najmračnijim tajnama ljudskog uma: Zora u crnoj šumi

Kako je saopštio Madlenianum u protekloj sezoni izvedeno je 65 dramskih predstava, 25 opersko – muzičkih i 17 koncerata, a publika se najviše interesovala za predstavu „Miris kiše na Balkanu“.

Sledeću sezonu zemunsko pozorište počinje 1. oktobra premijernim izvođenjem opere Gaetana Donicetija „Rita“ u režiji Stefana Sablića.

Ovu operu naša publika je proletos gledala na sceni Madlenianuma u izvođenju umetnika iz Hrvatske, iz zagrebačke Opere b.b sa kojom je u koprodukciji urađena i jednočina opera „Anželika“ Žaka Ibera u izvođenju naših umetnika.

Povezana vest:  Tri decenije Hazarskog rečnika

Prva dramska premijera u Madlenianumu biće „Miholjsko leto“, adaptacija drame Ivana Sergejeviča Turgenjeva „Mesec dana na selu“ u režiji Egona Savina, krajem decembra.

Glavne uloge igraće Isidora Minić, Nebojša Dugalić, Radmila Živković, Janoš Tot, Radovan Vujović, Jelena Petrović, Nađa Sekulić.