Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) biće održan u Mikser hausu 30. septembra i 1. oktobra, najavili su organizatori.

Tokom drugog po redu izdanja festivala biće održane brojne diskusije o aktuelnim problemima i trenutnoj situaciji u pogledu društvenog uključivanja Roma u Srbiji, zatim projekcije filmova, interaktivni likovni program i koncerti.

Debatne panele koji se bave razlićitim temama, pratiče filmovi koji se bave životom Roma u ovom regionu.

Povezana vest:  Drugi tom vrhunskog književnog dostignuća Uvea Jonzona "Svaki dan u godini"

Prvog festivalskog dana publika če imati priliku da pogleda višestruko nagrađivani dokumentarni film “Naša škola” (Our School), koji prati troje romske dece iz malog grada u Transilvanijii i njihovu borbu protiv segregacije.

Na festivalu će biti prikazano ostvarenje “Papuša” (Papusza, 2013) zasnovano na istinitoj prici o dirljivoj sudbini prve romske pesnikinje, koja je zapisala i objavila svoje pesme što je bilo u suprotnosti sa tradicionalnim ponašanjem žena u romskoj zajednici.

Povezana vest:  Najmoćniji i najburniji Patersonov roman „Tako mi svega“ u prodaji

U okviru muzičkog programa prvog dana festivala koncerte će održati grupa KAL sa brojnim gostima iz kulturnog i javnog života.

Dok će prvog oktobra na veceri pod nazivom “Dame pevaju romski bluz” nastupati romski bend iz Niša Very Nais s, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov.

Posetioci u Mikser hausu moći će da učestvuju u procesu stvaranja jednog umetničkog dela koje će raditi multimedijalni umetnik Zoran Tairović.

Povezana vest:  KUD Gradimir obeležilo 70 godina postojanja

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan.