Na prvoj sednici nakon završenih Olimpijskih igara, Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije usvojio je Izveštaj šefa misije Olimpijskog tima Srbije Damira Štajnera sa Igara u Rio de Žaneiru, kojim se konstatuje da su Igre XXXI Olimpijade za Olimpijski tim Srbije bile uspešne. 

 

U izveštaju šefa Misije se zaključuje da su Igre u Rio de Žaneiru rezultatski i organizaciono za Tim Srbije bile uspešne. Ostvareni rezultati naših sportista na Olimpijskim igrama u Riju 2016. svrstali su našu zemlju na visoko 32.mesto u ukupnom plasmanu sa bilansom od ukupno osvojenih 8 medalja, od čega su 2 zlatne, 4 srebrne i 2 bronzane medalje.

Povezana vest:  Predsednik OKS primio generalnog sekretara Svetske asocijacije Sport za sve

Ako bismo pravili komparativnu analizu plasmana Srbije na prethodnim izdanjima Olimpijskih igara, mogli bismo da zaključimo da je nastup sportista Srbije u Riju značajno uspešniji nego što je to bio slučaj na prethodnim Igrama od 2000. godine do današnjeg dana. Po broju osvojenih medalja uspešniji smo nego na prethodna dva izdanja zajedno, a primetan je značaj porast u broju osvojenih medalja u individualnim sportovima od Sidneja do danas, “ rekao je Damir Štajner.

Povezana vest:  Istanbulu mirovna poruka glavni adut za domaćin OI 2020.

Predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije i šef medicinskog tima Olimpijskog tima Srbije profesor dr Dragan Radovanović podneo je izveštaj o svim preventivnim merama pre Igara i svim aktivnostima medicinskog tima na Igrama u Riju.

U skladu sa kriterijumima Programska komisija je predložila, a Izvršni odbor usvojio konačnu brojčanu prijavu za Zimksi Evropski olimpijski festival mladih prema kojoj će Tim Srbije imati jednu mušku i jednu žensku kvotu u alpskom skijanju. Zimski EYOF će se održati u Erzerumu u Turskoj od 11. do 18. februara 2017.

Povezana vest:  Tomislav Nikolić protiv dopinga u sportu

Izvršni odbor usvojio je i dopunu kriterijuma za Letnji EYOF koji će se u julu održati u Đeru u Mađarskoj. Dopune se odnose na kajak imajući u vidu da se ovaj sport po prvi put pojavljuje na programu Evropskog olimpijskog festivala.

Na osnovu plasmana na FIS-ovoj rang listi (59. u disciplini alpska kombinaciji) skijaš Marko Vukićević ispunio je kriterijume OKS i uključen je u program finansiranja „Pjongčang 2018“, kao treći sportista nakon Nevene Ignjatović (alpsko skijanje) i Vuka Rađenovića (bob).